Akadálymentesítés az előadó-művészet területein – Konferenciát tartanak a Magyar Színházban

2019 október 04. péntek, 16:12

A konferenciának a Pesti Magyar Színház ad otthont a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából október 14-én.

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak?

Erre keres választ az Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. elnevezésű konferencia október 14-én a Pesti Magyar Színházban, a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

“Színházunk évek óta elkötelezett az akadálymentesített színházi élmény megvalósításában, kiemelt célja, hogy a kultúrához való hozzáférést a kihívással élők számára is egyenlő mértékben tegye lehetővé” – vallja Dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója.

Dr. Zalán János PhD, DLA, a Magyar Színház igazgatója 

“Látássérült és hallássérült nézők a számukra fenntartott helyeken bármikor részesei lehetnek a repertoáron futó nagyszínpadi előadásoknak, s ebben van segítségükre a Phonak Roger hallássegítő rendszere, a Sennheiser Mobile Connect applikációján keresztül elérhető élő audionarráció, valamint a helyszínen színpadbejárás, élő jelnyelvi tolmácsolás, és az előadásokhoz letölthető előnarráció” – teszi hozzá a direktor.

“Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk, az egyiket idézném: Régen nem szórakoztam ilyen felszabadultan és önállóan! Köszönöm az élményt, hogy akkor jöhetek színházba, amikor a kedvem tartja, nem kell egy-egy véletlenszerűen kitűzött akadálymentes előadásra várnom, így teljes értékű nézőnek érezhetem magam, mint bárki más!” – meséli Tóth Cecília, a színház társadalmi felelősségvállalási referense, az akadálymentesítési konferencia házigazdája.

Tóth Cecília audionarrátor, társadalmi felelősségvállalási referens   

“Az október 14-i szakmai találkozó lehetőséget ad a tapasztalatcserére, az érintettek mellett várjuk az előadó-művészeti területeken dolgozó elszánt szakembereket is, akik különösen fontosnak és természetesnek tartják a sérült emberek művészeti élményekhez való segítését” – fogalmaz Tóth Cecília.

Díszletbejáráson segít egy látássérült nézőnek Gáspár Kata, a Magyar Színház művésze 

A részletes programról itt értesülhet:
http://pestimagyarszinhaz.hu/hirlevel/files/download/5/tajekoztato_amkonf_pmsz_20191014.pdf

Bár a regisztráció lezárult, de a helyszínen egyedi jelentkezés alapján korlátozott számban még fogadnak érdeklődőket.

A konferencia – nem kérdés – akadálymentesített.

Fotók: Juhász Éva