REVENGE (Élektra) – Feledi János új premierje a Müpában

2019 október 11. péntek, 14:02

A Feledi Project legújabb kreációja a CAFe Budapest Kortárs Fesztiválon kerül bemutatásra a Müpában. Október 19-én a tavalyi Orfeusz előadást is újra láthatja a közönség.

Feledi Project / REVENGE (Élektra) – próba / Bobal Photography

Az alkotók ajánlója:

Október 19-én mutatják be Feledi János REVENGE (Élektra) című új darabja, melyet a CAFe Budapest Kortárs Fesztiválon mutatnak be a Müpa Fesztivál Színházban.

Az előadás Euripidesz Élektra drámájából inspirálódik. A darab a női tragikum előadása. Sorstragédia. A megbékélés, a bosszú és a háborgó lelkiismeret által szított őrület feszül egymásnak. A disszonancia egy olyan ógörög mítoszréteggel párosul, amely az emberi tudat legelemibb és legsötétebb rétegeibe hatol.

Feledi Project / REVENGE (Élektra) – próba / Bobal Photography

Ha jól értelmezzük a klasszikus szöveget, nagyon is mai, nekünk – és talán rólunk is – szól Euripidész tragédiája, tehát Élektra, Oresztész, Klütaimnésztra és a többiek története minket is érintő, örökké érvényes emberi kérdésekre ad válaszokat.

Egy krimi, a mitológiai történetre támaszkodik, mégis túlmutat azon. Jelenségként ábrázolja, hogy mivé is teheti az embert a hatalom, hogyan fordítja ki önmagából. Lehet-e a bűnt tisztára mosni? Az erőszakot újabb erőszakkal semmissé tenni? A bosszú, a belső vágyaink mechanizmusát tárja elénk, benne az emberi viszonyok alakulását.

Feledi Project / REVENGE (Élektra) – próba / Bobal Photography

Feledi János, a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogram díjazottjának másik koreográfiáját is olyan alaptörténetek inspirálják, melyek az antikvitás óta újra és újra ihletet adnak költőknek, drámaíróknak és zeneszerzőknek. A szerelméért az alvilágba leszálló dalnok, ORFEUSZ meséjét már-már rockzenét idéző energiával idézi fel Szentpáli Roland múlt évben bemutatott kompozíciója. Az előadás zenei anyagául szolgáló felvétel a bemutatón, a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével készült.

A két egyfelvonásos estben a Feledi Project művészei mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is közrműködnek.