Exit Wounds – Angol nyelvű bemutatóra készül az Y Csoport

2019 október 17. csütörtök, 13:38

Október 19-én 19:30-tól a Jurányi Inkubátor TÁP termében tartja első angol nyelvű bemutatóját az Y Csoport. A monodráma Fábián Szabolcs ötlete alapján, kortárs amerikai költők verseinek felhasználásával készült. Az előadás rendezője Widder Kristóf, dramaturgja Tóth Réka Ágnes.

“A kihívás többszintű. Volt angol szakosként ez egyfajta visszatérés egy korábbi fontos érdeklődési körömhöz, az angol nyelvhez, az angol nyelvű irodalomhoz. Másfelől ott a mozgás, ami meghatározó eleme lesz a produkciónak, ez fizikai színházi rendező–koreográfus szakon végzettként szintén fontos számomra. Mindezeken túl persze, ami az egészet összetartja, az a színház maga: a történetmesélés szeretete, a személyes vallomások fontossága, és az a színész felől érkező zsigeri közlési vágy, ami – ha minden rendben megy – megszólítja és magával ragadja a nézőt, hogy aztán újra és újra visszatérjen a nézőtérre” – nyilatkozta Widder Kristóf rendező.

“Mindig is érdekelt a versekkel kirakózás, milyen sorokból összeállítani egy történetet, ami nem akar az lenni. Hiszen a líra mindig a hiányokra épít, azokra a szünetekre, amiket te pótolsz ki. Ezek a szövegek különösen: olyan kortárs, amerikai versek közül válogattunk, amelyeknek beszélőik a peremvidékről szólnak. Ocean Vuong, Richard Siken és Saeed Jones figurái tékozló fiúk, akik folyamatosan úton vannak és sosem nőnek fel—Télemakhoszok, akik hiába keresik apáikat” – mondta Tóth Réka Ágnes dramaturg.

“El kellett hagynom ehhez az előadáshoz ezt az országot. De nem azért hagytam el, hogy megszülethessen, hanem viszont. Kellett tér és idő, és egy más közeg. Hogy olyan dolgokról tudjak beszélni, ami igazán én vagyok, ami őszintén foglalkoztat. Merni annak lenni, aki. És, hogy ez itthon miért nem ment…? Ki vagyok én, hogy monodrámát csináljak? Aztán valahogy Piri unszolása, és az élet maga is úgy hozta, hogy ez legyen. Mozogni mindig is jól mozogtam, a lírát meg mindig sokkal izgalmasabbnak és sejtelmesebbnek gondoltam, mint a drámát. Ehhez a témához még passzol is. Valahogy így jött az ötlet, hogy ötvözzük ezt a két dolgot. De mindazon túl, hogy líra, és nagyon személyes, szubjektív az elbeszélői én, az előadás igyekszik kitágítani az értelmezési tartományt. Hogy elmeséljen valamit, amit sokszor tabunak címkézve, csak besüllyesztünk a zoknis fiókba” – mesélte Fábián Szabolcs.