Térey János utolsó drámáját rendezi Kovalik Balázs az Örkényben

2019 október 18. péntek, 7:00

A ‘Lót – Szodomában kövérebb a fű’ című előadás bemutatóját december 20-án tartják.

Örkény Színház / Lót – Szodomában kövérebb a fű – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

A nyáron tragikusan fiatalon elhunyt Térey János nem sokkal halála előtt fejezte be utolsó, Lót – Szodomában kövérebb a fű című, Kovalik Balázs ötlete alapján az Örkény Színház felkérésére írt drámáját. Az előadást Kovalik Balázs rendezi, aki sok év után először állít színpadra prózai előadást hazai színpadon.

Kovalik Balázs / Örkény Színház / Lót – Szodomában kövérebb a fű – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

A bibliai Lót története ihlette irodalmi szöveg gondozásában Nádasdy Ádám és Ari-Nagy Barbara dramaturg vettek részt. Az előadás szereplői Gálffi László, Kerekes Éva, Stork Natasa, Kókai Tünde, Borsi-Balogh Máté, Dóra Béla, Patkós Márton valamint Békés Itala lesznek. A díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Benedek Mari tervezi, a zeneszerző Fekete Gyula. A bemutató december 20-án lesz az Örkény Színház nagyszínpadán.

Békés Itala, Örkény Színház / Lót – Szodomában kövérebb a fű – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

A rendező ajánlója:

Breughel Szodoma és Gomorra pusztulását ábrázoló képe előtt állva a müncheni Pinakothékában azon tűnődtem, mit csinál Lót és két lánya a bal alsó sarokban meztelenül? A hittanórán csak addig mesélték a történetet, hogy Lót felesége, nem tudván kíváncsiságát legyőzni, az isteni parancsolat ellenére hátrafordult és sóbálvánnyá változott. De hogy a lányok ezt követően apjukkal bujálkodtak és teherbe is estek tőle, ez eddig valahogy elkerülte a figyelmem. Nem maga a vérfertőző paráznaság, hanem Lót történetének bonyolultsága és morális ellentmondásossága érlelte a gondolatot, hogy talán aktuális színpadi szöveggé formálódhatna ez a tulajdonképpen shakespeare-i dráma.

Kerekes Éva / Örkény Színház / Lót – Szodomában kövérebb a fű – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

János nem mondott rögtön igent a megírásra. Jó néhány hétig gondolkodott, hogy megtalálja-e a témában önmagát, azt, ami érdekli, amiről beszélni tudna benne. Aztán vagy másfél éve belekezdtünk. Kutatás, anyagkeresés, ötletelés. Jelenetvázlatok, stíluskísérletek. Végül megszületett egy első változat, egy anyag, amely még formálásra várt, amikor János sietve eltávozott. Miközben munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy színpadra alkalmazzuk írását, folyamatosan érzem, nem szakadt meg köztünk a beszélgetés mégsem, soraiból válaszol, ha kérdésünk van.

Kókai Tünde, Gálffi László / Örkény Színház / Lót – Szodomában kövérebb a fű – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Szereplők: Gálffi László, Kerekes Éva, Stork Natasa m.v., Kókai Tünde, Borsi-Balogh Máté, Dóra Béla, Patkós Márton, Békés Itala m.v.

Borsi-Balogh Máté

Díszlet: Antal Csaba. Jelmez: Benedek Mari. Dramaturg: Ari-Nagy Barbara. Zeneszerző: Fekete Gyula. Súgó: Kanizsay Zita. Ügyelő: Sós Eszter. Rendező: Kovalik Balázs.