Tiéd a pálya! – Musical KiMitTud-ot szervez a Madách Színház

2019 október 19. szombat, 7:28

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója bejelentette: versenyt hirdetnek a 2019/20-as évadban 6 és 26 év közötti fiatalok számára.

A vetélkedő célja, hogy a musical műfaja számára olyan új tehetségeket fedezzenek fel, akik a musical-játszás három alapkövetelményének (ének, tánc, színjátszás) birtokában vannak. A zsűriszékben mások mellett Bencze Ilona, Szirtes Tamás, Polyák Lilla, Kocsák Tibor és Nagy Sándor foglal helyet.

A fiatalok három korosztályban indulhatnak a versenyen: 6-12 évesek, 13-18 évesek és 19-26 évesek kategóriájában. A jelentkezők a három alapkészség mellett egyéb előadóművészi képességüket is megmutathatják, mint például a hangszeres tudás, az akrobatika vagy a bűvészet.

A Madách Színház új programját bejelentő sajtótájékoztatón részt vett a színház igazgatója, Szirtes Tamás, a KiMitTud egykori versenyzői közül Tóth Enikő színésznő, Ungár Anikó bűvész, a zsűri tagjai közül pedig Polyák Lilla, Nagy Sándor, Kocsák Tibor és Tihanyi Ákos.

Szirtes Tamás / Fotó: Madách Színház

„Rendhagyó, de a színház fő szellemi célkitűzéséhez illeszkedő rendezvénnyel készülünk: a Madách Színház tehetségkutató- és gondozó törekvése új formát ölt és útjára indítjuk a Tiéd a pálya! Musical KiMitTud-ot. 1962-től 1996-ig egy országot felforgató rendezvénysorozat zajlott itthon, a KiMitTud sok szempontból meghatározta a közbeszédet, a résztvevőknek pedig kiemelkedő lehetőséget biztosított. Csodáltam ezt a színes műsort, mely a pályakezdés nehézségeit is figyelembe véve segítette az arra alkalmas fiatalokat” – fogalmazott Szirtes Tamás.

Az országos tehetségkutató rendezvénysorozat résztvevői közé tartozott a Madách Színház tagja, Tóth Enikő is, aki elmesélte, 1977-ben indult a megmérettetésen. „A KiMitTud-ra a tanáraim hívták fel a figyelmemet. A verseny csodálatos és egyben ijesztő volt, ahol az első adásokra még egy átlagos gimnazistaként érkeztem, másnap pedig már mindenki ismert. Fantasztikusnak tartottam, hogy olyan zsűritagok mondtak rólam véleményt, mint pl. Szinetár Miklós vagy Major Tamás.”

Ungár Anikó elárulta, 1963-ban, 16 évesen vett részt a KiMitTud-on.

„Színésznőnek készültem 3 éves koromtól, de mivel apukám ’amatőr’ mágusként gyakran otthon gyakorolt, én is elkezdtem utánozni, igaz, ekkor még utáltam az egészet, mert számomra túl áttekinthető volt. Akkoriban nem is volt női figurája a bűvész szakmának. De apu észrevette bennem a tehetséget és végül ő nevezett be – összeállított egy műsort, mellyel az egyéb kategóriában indultam” – mondta Ungár Anikó, aki azt is hozzáfűzte: „nem volt más fórum, ahol a fiatalok tehetsége teret kaphatott volna. Számomra az is komoly mércét jelentett, hogy a zsűriszékben olyan kvalitású művészek ültek és biztattak, hogy azt gondoltam, mindaz amit addig utáltam, mégis csak jó – ez hihetetlen önbizalmat és egyben igazolást adott. Azt is nagyon élveztem, hogy felismertek az utcán, a műsor pedig elindított az életben.”

A zsűri tagjai arra világítottak rá, hogy a pályakezdés sokszor nehéz.

Polyák Lilla / Fotó: Madách Színház

Polyák Lilla arról beszélt, hogy ő abban az időszakban készült a színészi pályára amikor már nem létezett a KiMitTud, de még nem születtek meg a mai tehetségkutató műsorok.

„A főiskola előtt sok segítséget kaptam Korcsmáros Györgytől, aki a gimnáziumban fedezett fel, és szinte azonnal mély vízbe dobott: A padlás című darabban Kölyök szerepét osztotta rám. Olyan hitet adott nekem, hogy fel is vettek a Színműre. Azt hiszem mindenkinek szüksége van valakire, egy külső mentorra, aki hisz benne.”

Nagy Sándor elárulta, sokan nem tudják, de vendéglátós zenészként indult az 1996-os KiMitTud-on.

„Fontosnak tartom a tehetségkutató programokat, műsorokat, de színházi pályát érintő sorozat nincs. Most viszont a Madách Színház musical KiMitTud versenye erre az útra való felkészülés első foka lehet” – hangsúlyozta a színész.

Fotó: Madách Színház

Kocsák Tibor, a színház zenei vezetője elmondta, nagy rajongója volt a műsornak.

„A zsűri tagjai – Petrovics Emil, Major Tamás, Pernye András, Szinetár Miklós – idolok voltak számomra, az ő gondolataikat sajátíthattam el a tévéből, fontosnak tartottam az értékítéletüket, azt, hogy nem csak a külsőségek számítottak, hanem arra tanítottak, minden tehetség mögött ott rejlik a szellem, a komoly tudás. Amikor a 2000-es években én is zsűritag lehettem egy zenei műsorban, nagyon sokszor jutott eszembe az elődök szava.”

Tihanyi Ákos koreográfus kiemelte, hogy pályakezdőként kudarcként élte meg, amikor a Balettintézetben azt mondták neki: „magából soha nem lesz táncos”. Ekkor került Pécsre, ahol Uhrik Teodóra mesternő fedezte fel és indította el a pályán. „Sárközy Gyula vett fel a Madách Színházhoz, majd Szirtes Tanár úr tett koreográfussá – ők hárman segítettek, nekik tartozom köszönettel” – fogalmazott Tihanyi Ákos.

Szirtes Tamás arról is beszélt, hogy az elmúlt években rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek a gyerekekkel való munkában, ugyanis a Madách Színház több produkciójában is gyerekek alakítják a főszerepeket.

„Óriási energiával, szenvedéllyel vetik bele magukat a munkába, formálja őket a másért való felelősség, az együttműködés, ezért is lesz a KiMitTud alsó korhatára 6 év. 26 éves korig lehet jelentkezni, mert a fiatalok pályakezdésében is szeretnénk segíteni. Nagyszabású rendezvénysorozatra készülünk, melyet egy döntő és egy gálaest zár. Ha összejön egy jó csapat, akkor szeretnénk egy színdarabot is bemutatni a versenyzőinkkel” – zárta Szirtes Tamás.

A Madách Színház az elmúlt másfél évtizedben Magyarország egyik vezető zenés színházává vált. A nagysikerű musicalek színrevitele mellett fontosnak tartják, hogy a zenés színház minden elemében folyamatosan megújuljon.

Fotó: Madách Színház

A KiMitTud menetéről:

Minden jelentkezőnek rendelkeznie kell a három szakmai követelmény (ének, tánc, színjátszás) közül legalább kettővel. Tekintettel arra, hogy a verseny többfordulós, a versenyzőknek rendelkezniük kell 4-4 műsorszámból álló repertoárral, amelyek hossza egyenként maximum 3 perc lehet. A fordulók folyamán a jelentkezőnek gondoskodnia kell a zenei alapról.

A versenyzők a Madách Színház szakmai Zsűrije előtt mutatják meg tudásukat.

A Zsűri tagjai:

Bencze Ilona színművész

Gallusz Nikolett színművész

Kocsák Tibor karmester, a Madách Színház zenei vezetője

Köteles Géza karmester

Molnár Ferenc koreográfus, a Madách Színház tánckarának vezetője

Nagy Sándor színművész

Oberfrank Péter karmester

Polyák Lilla színművész

Szemenyei János színművész, író, zeneszerző, rendező

Szente Vajk színművész, író, rendező

Szerednyey Béla színművész

Tihanyi Ákos koreográfus, a Madách Színház tánckarának művészeti vezetője

Vaszilenko Eugenia táncművész, koreográfus

és Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója.

A Döntőbe 15 produkciót a Zsűri juttat be, 1 produkcióra pedig a közönség szavazhat a Musical KiMitTud honlapján. Így a Madách Színház Nagyszínpadán 15+1 fő versenyezhet 2020. május 23-án a végső győzelemért. A Fődíj minden korcsoportban 1-1 millió forint, amelyet a nyertesek tanulmányaikra fordíthatnak.

A Döntőbe jutottak közül a közönség internetes szavazáson választja ki a Közönségdíjast, aki szintén 1 millió forintos jutalomban részesül, amelyet ő is a tanulmányaira fordíthat. A Közönségdíj a Ki mit tud? Gála-előadásán, 2020. június 26-án kerül átadásra.

Szeretnék ha a Madách Musical KiMitTud egy új generáció elindulását segítené. A Madách Színház a sikeres induláshoz azzal is hozzájárul, hogy amennyiben a tehetségkutató verseny beváltja a hozzáfűzött reményeiket, a következő évadban új produkciót hoz létre a legtehetségesebb résztvevőkkel.

A verseny folyamán videóösszefoglalókkal, a Facebook-on élő közvetítésekkel folyamatosan tájékoztatják majd a teátrum közönségét, hiszen a céljuk az, hogy olyan új musical-színészeket találjanak, akik a nézők körében is népszerűek.

Jelentkezni 2019. december 6-ig lehet a Madách Színház weboldalán található űrlap kitöltésével és a jelentkező produkcióját bemutató maximum 2 db, egyenként maximum 3 perces videó feltöltésével.

Kérdéseket a musical_kimittud@madachszinhaz.hu  e-mail címen várnak.

Forrás: V.K. / Színház.org, Madách Színház