A szökés – Október 23-án újra látható Orosz Ákos monodrámája

2019 október 22. kedd, 9:00

1956-os hős, Gérecz Attila költő történetét adja elő október 23-án a Vígszínház Házi Színpadán Orosz Ákos.

Csuja László rendezővel egy olyan pesti srác lélekrajzát vitték színre, akit a hatalom nem tudott megtörni. A monodráma hosszú idő után kerül színre újra és decemberben is látható lesz.

Orosz Ákos / Fotó: Vígszínház

Gérecz Attila 1956. november 7-én halt hősi halált a Klauzál tér mellett. A Rákosi-rendszerben politikai okokból bebörtönözték, ekkor kezdett verseket írni. Írásainak legfontosabb erénye az, hogy testközelből érezhető, milyen volt a korszakban börtönben lenni.

Orosz Ákos / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Orosz Ákos intenzív előadásmódjában ismerhetjük meg 2019. október 23-án, a Vígszínház Házi Színpadán a költő nem mindennapi történetét. A darab központi motívuma Gérecz 1954-es szökése a váci börtönből. Átuszva az áradó Dunát, régi szerelménél keresett menedéket, akinek új kedvese elárulta, így ismét elfogták, és sötétzárkát kapott. Az előadás első fele a szökés folyamatáról szól, míg második része arról, hogyan küzd meg a börtönben magányosan a kudarccal és árulással. Hogyan képes a börtönben a költészet segítségével életben maradni, s végül eljutni abba a létállapotba, hogy hinni tudjon az életben és a szabadságban.

Orosz Ákos / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Gérecz Attila költészetét a Kádár-rendszer elhallgatta, így máig lappang az irodalmi köztudatban. A feszült történet, és az intenzív színészi jelenlét könnyen befogadhatóvá teszik az előadást.

Az október 23-i, nemzeti ünnepi előadás után december 8-án is műsorra tűzi a Vígszínház a produkciót.