Mágnás Miska – 20 év után újra operett premier a Vígszínházban

2019 október 22. kedd, 6:49

Közel 20 éve nem játszott a Vígszínház operettet.

Miska, Marcsa, Baracs, Rolla, Pikszi, Mikszi és a Korláth família feledhetetlen és szeretett hőseink. Fergeteges humor, irónia és szívet fájdító szerelem – ez a Mágnás Miska. És a zene, ami halhatatlan, mára már klasszikussá nemesedett.

Az 1916-os operett vígszínházi változatát Eszenyi Enikő és Vörös Róbert készítette 2019-ben.

Ajánló a darab elé:

A Mágnás Miskát 1916-ban mutatta be a Királyi Színház Rátkay Mártonnal és Fedák Sárival a főszerepekben. A gróffá öltöztetett lovászfiú – az úrrá varázsolt cseléd – története, melyben a főhős kifigurázza és megleckézteti a gazdagokat, úgy tűnik, minden korban aktuális. Az elmúlt évtizedek alatt a cselekményt a színházak és íróik a maguk képére formálták, más-más hangsúlyokkal és ízekkel alakítva a figurákat és a mondanivalót.

Mágnás Miska próba / Vígszínház / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Így Miska volt már népi hős, szocialista fegyver, Baracs Iván – néha István – vasútépítő mérnök, a szegénységből feltörekvő igazságosztó. De a Korláth család és velük együtt Pikszi, Mikszi minden változatban lelkesen raccsolt, ahogy Marcsa szíve is minden előadásban rettentően fájt az ő Miskája után:

„Attul aztán megszólalt nekem is a szívem! Odamentem ehhez a szennyes kis emberhez, megfogtam a kezit: Miskám lelkem, olyan gyönyörűen tudjuk már egymást szekérozni. Vegyen el engem feleségül.”

Mágnás Miska próba / Vígszínház / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A dalokat szinte mindenki fújta-fújja, még akkor is, ha nem látta a Mágnás Miskát színpadon.

Az I. világháború idején bemutatott operett – mai fogalmaink szerint -, kortárs műnek nevezhető. Bátorsága, szemtelensége, társadalmi kritikája, metsző iróniája azonnal lángra lobbantotta a kedélyeket; szívhez szóló gazdag melodikussága, a szerepek humora azonnal sikerre vitte a Mágnás Miskát.

Mágnás Miska próba / Vígszínház / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Eszenyi Enikő a produkcióról:

„Vörös Róbert dramaturggal minden változatot újraolvastuk, és úgy gondoltuk, hogy az 1916-os ősváltozat áll legközelebb a szívünkhöz. Nagyon megtetszett arányossága, humora, játékossága és szemtelensége. Ezt az ősváltozatot „karcoltuk” meg, kerestünk olyan új kifejezéseket, hangsúlyokat a szövegkönyvben, ami a mai életünkre reflektál.

Operettet több féleképpen lehet nézni és játszani. A mézédes dallamok szárnyán andalogva és nem gondolkodva. De egy vadul, szenvedélyesen, jól eljátszott, jól előadott színházi előadás megmutatja a történet minden vetületét, mélységét, fényét, és így a mű egész gazdagsága láthatóvá, hallhatóvá válik.” / Eszenyi Enikő

Szirmai Albert – Bakonyi Károly – Gábor Andor:
Mágnás Miska

Rendező: Eszenyi Enikő

Korláth gróf Hirtling István Korláth grófné Bandor Éva
Rolla Dobó Enikő Gida Dino Benjamin e.h.

Técsey Pikszi Horváth Szabolcs Récsey Mikszi Orosz Ákos
Marica Rudolf Szonja e.h. Jella Márkus Luca e.h.
Baracs Iván Ertl Zsombor e.h. Szele Kurely László
Marcsa Szilágyi Csenge Miska ifj. Vidnyánszky Attila
Leopold Márton András Kati néni Hullan Zsuzsa
Inas Reider Péter e.h. Márton bácsi Dengyel Iván
Zsorzs Gyöngyösi Zoltán Borcsa Rudolf Szonja e.h.

Bemutató | 2019. október 26. | Vígszínház