“A szenvedély hatalmáról szól” – Anna Karenina a Vígszínházban

2019 október 25. péntek, 7:00

Roman Polák rendezésében, a címszerepben Bach Katával mutatja be Anna Karenina történetét a Vígszínház.

Ajánló a darab elé:

Anna Karenina elbűvölő és magával ragadó nő, megbecsült férje oldalán él, és imádattal szereti kisfiát. Harmonikusnak látszó házasságát váratlanul felborítja találkozása egy katonatiszttel, Vronszkijjal. Szenvedélyes szerelem szövődik közöttük, amely a végletekig felforgatja életüket. Annának választania kell.

Tolsztoj remekművét Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház rendezője viszi színre. Alkotótársai, a nagyszerű jelmeztervező, Peter Čanecký, a kitűnő díszlettervező, Jaroslav Valek, valamint Michal Novinski, akinek csodálatos zenei világa a Vígszínház több előadásából is ismerős lehet már a közönség számára. A magyar szöveget Roman Polák és Daniel Majling adaptációja alapján Morcsányi Géza készítette.

Háttér:

Lev Tolsztoj otthonától nem messze egy asszony szerelmi bánatában vonat alá vetette magát. Az író tanúja volt a drámai eseménynek, amely mélyen megérintette. Pár évvel később beépítette a jelenetet készülő művébe, mely nemcsak a 19. század végi Oroszország árnyalt társadalomrajza, hanem egy végzetes szerelmi történettel ötvözött családregény is.

Így született meg végül 1877-ben az Anna Karenina, amely a Háború és béke után még tovább növelte Tolsztoj hírnevét: regénye világszerte ismert klasszikussá vált.

Alig 30 évvel megjelenése után, még a némafilm korszakában elkészült belőle az első filmváltozat, amit később számos feldolgozás követett. Már a 20. század legelején bemutatták első színpadi adaptációját is, amit megannyi prózai-, zenés-, valamint balettelőadás követett.

„Az Anna Karenina a szenvedély hatalmáról szól. Egy olyan előadást szeretnék színpadra állítani, ami részben elszakad a realizmustól, bizonyos fokig stilizált, ahol minden mozdulatot, minden tekintetet, minden érzelmi kitörést a színészi játék tesz hitelessé.

A darabnak természetesen több rétege van. Egyrészt a korabeli Oroszország jellegzetes birodalmi jegyeinek bemutatása, másrészt az a lélektani árnyaltság, ami a szereplők viszonyában megjelenik.

A történet érzelmi síkja tárja fel azt a féktelen szenvedélyt, amely képes áttörni a társadalmi konvenciókon, majd egy idő után elhalványul, és fájdalmas szenvedéssé válik” – mondja a darabról a rendező, Roman Polák.

Anna Karenina

Premier: október 25. | Pesti Színház

SZEREPLŐK és ALKOTÓK

Anna Kareninabach kata
Kareninhegedűs d. géza
Vronszkijorbán levente
Dolly Oblonszkajawaskovics andrea
Sztyiva Oblonszkijjózan lászló
Levinkiss gergely máté
Kitty Scserbackajaantóci dorottya e.h.
Jasvincsapó attila
Lidia Ivanovnahalász judit
Betsy Tverszkajamajsai-nyilas tünde
Másagilicze márta
Nyikolaj Levinzoltán áron
Scserbackaja hercegnékútvölgyi erzsébet
Scserbackij hercegborbiczki ferenc
Szerjózsapap jeromos/szabó igor ervin
  
Magyar szövegmorcsányi géza
Dramaturgbalassa eszter
Díszletjaroslav valek
Jelmezpeter ČANECKÝ
Világításhlinka móni
Zenemichal novinski
  
Rendezőroman polák