Deficit – Zentai vendégjáték a József Attila Színházban

2019 október 25. péntek, 12:32

A József Attila Színház határon túli színházi előadásokat vendégül látó sorozatában október 24-én Csurka Isván Deficitje került színpadra a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában.

Fotó: József Attila Színház

Ajánló a darab elé:

A Zentai Magyar Kamaraszínház merész vállalkozásba fogott, amikor Szilágyi Tibor rendezésében leporolta Csurka István ’majd ötven éves drámáját, a Deficitet. A darab a maga korában ugyancsak megosztónak bizonyult. Annak ellenére, hogy az 1979/80-as színházi évadban megkapta az ekkor először kiosztásra kerülő Színikritikusok Díját, megszületésétől 13 évet kellett várnia, hogy színpadra állítsák.

A Deficitnek akkor és most is komoly politikai mondanivalója volt, a kérdés csupán: a néző hova helyezi figyelme fókuszát: a házasság vagy a társadalom forradalmára. Az alaptörténet igazán szimpla: 1956 után vagyunk néhány évvel. Két sikeres, értelmiség pár maga mögött hagyva a fővárost, egy „közéletmentes” helyre költözik. A politikai nyugalom velejárója azonban az egész életükre kiható állóvíz, a bénultság, a tevékeny cselekvéstől való félelem. Voltaképp mindene megvan ennek a négy embernek, de a kényszer-csönd és a levert forradalom miatt érzett csalódottság ott buzog a felszín alatt.

Fotó: József Attila Színház

X (Dévai Zoltán) egyenesen hazugságnak tartja az életét, amelyet azonban nap, mint nap ismételni kell az életben maradáshoz. A kor adta lehetőségeken belül lázad (minden bizonnyal Szabad Európát hallgat, fegyvert és Kommunista Kiáltványt dugdos, alkoholista) de a csalódást, hogy egy hivatali packázás miatt nem jutott ki Che Guevara mellett harcolni az igazságért, még bombázó felesége sem tudja feledtetni. Egy nap arra ébred, mégiscsak megvívja a maga forradalmát, és egy mesterségesen generált konfliktussal szétrobbantja négy ember barátságát. Forradalmat hirdet az ágyban: asszony cserét javasol Z-nek (Virág György).

Ahogy a fegyveres-, úgy a szexuális forradalom is megbukik. Ő elveszti Y-t (Verebes Judit), de nem tudja elhódítani W-t (Lőrinc Tímea). Így lesz a Deficit egyszerre a regnáló rendszer kritikája és rímel Bergman Jelenetek egy házasságból című drámájára. Tükre lesz a konvencionális és kispolgári házasságoknak és azok kudarcainak.

Fotó: József Attila Színház

A József Attila Színház határon túli színházi előadásokat vendégül látó sorozatában november 29-én a Szabadkai Népszínház Osztrigás Micijét láthatja a közönség.