Liliomfi – Budapesten látható Benkó Bence és Fábián Péter rendezése

2019 október 29. kedd, 14:57

Budapestre érkezik Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében a Soltis Lajos Színház Liliomfi előadása.

Ajánló a darab elé:

Egy fővárosi éjjelen néhány ajtón-kopogás és borítékropogás úgy hozza, hogy sorsok pecsételődnek meg. Érdekek kívánnak, felmenők diktálnak, szerelmek fonódnak, kapcsolatok bomolnak. De ahogy a szív szava veszni látszik, két ettől s attól fűtött színész ferde hajlamok, és görbe hajnalok után nekivág a nagyvilágnak, hogy harminc határon által vágva végre mindenki a másiké lehessen.

A titkos légyottok színe pedig egy valutacsalogató vidéki fogadó, hol a vonat se járna, ha nem volna egy-két hadművelet, meg egy jó nagy pisiszünet. Megérkeznek a régi szobatársak, ideje hát a felhőszakadásnak; jön pár nyelvi lelemény, néhány pesti fejlemény, sági bordal és vasi borzas, népi jelleg és szabad nyelvek, mámoros percek és Ákos koncertek. A csórók unicumoznak, gazdagék csak vonatoznak, az asztalok felborulnak, a gyógyszerek elgurulnak, a pincért élve lelik, a zenekart jégre teszik; a fejetlenség feje pedig az eseménycentrum, színésztálentum: Liliomfi, a nemzetcenter, boszorkánymester személyesen.

Az alkotókról:

A Liliomfi c. produkció a harmadik közös munkája a Soltis Lajos Színháznak és a K2 Színház  rendezőpárosának Benkó Bencének és Fábián Péternek. Először a Hantocska című zenés mű-népmesét mutattuk be 2016-ban, majd ezt követte 2017-ben Szigligeti Ede: A Cigány című népszínművének színpadra állítása.

A két műhelyre egyformán jellemző, hogy a munka során igen nagy figyelmet szentel a közös alkotói munkának – értve ez alatt a színészek, rendezők, látványtervezők, zenészek együttesét. Ez egyfajta rendezői koncepcióként is felfogható, főleg úgy, hogy egy, a magyar színjátszás hőskorában játszódó, színészekről (is) szóló darab a celldömölki Soltis Lajos Színházban kerülhet színre – egy olyan helyszínen, ahol a színházi lét tulajdonképpen életforma, szenvedély, ahol a játékkedv, az új kihívásokkal szemben való merész, fiatalos és bátor kiállás mindennapos.

Ezek azok a tulajdonságok, melyeken keresztül kibomlanak olyan rétegei is a történetnek, amelyek miatt az előadás teljes mértékben a színészeké, a celldömölki társulaté – mondhatni sajátos, megismételhetetlen adaptációja ez Szigligeti vígjátékának a Soltis Lajos Színházban.


LILIOMFI

– társadalmi vígjáték kis zenével –

Rendezte: Fábián Péter, Benkó Bence

2019. november 2. 20:00 – Mu Színház, Budapest

Jegyrendelés itt.

Szereposztás:

SZILVAI TÓDOR TEOFIL ……………………………… Szivák-Tóth Viktor

BÜDI KAMILLA IMOLA …………………………………… Ecsedi Erzsébet

BÁRKAI K. MÁRIA ………………………………………. Boznánszky Anna

SZILVAI „LILIOMFI” GYULA …………………………………… Pesti Arnold

KOLOVRATNIK „SZELLEMFI” RÓBERT ……………………… Ivák Bence

KÁNYAI ZSIGMOND ZSADÁNY ……………………………… Temesi Zsolt

KÁNYAI ERZSÉBET CINTIA …………………………………… Nagy Zsuzsi

KISS GYÖRGY VENDEL ………………………………………… Piller Ádám

SCHWARTZ HANZI ADOLF …………………………………….. Nagy Gábor

SCHWARTZ ADOLF HANZI ……………………………………….. Tóth Ákos

ERDÉSZ VAZUL ENDRE …………………………………. Szivák-Tóth Viktor

Zenészek: Gregorich Zsófia, Gregorich Domonkos, Horváth Nóra

Muzsika: Horváth Szabolcs

Látvány: Mucsi Balázs

Kivitelezők: Marton Miklós, Bruckner Roland, Csula Emil, Mucsi Balázs

Technikus: Bruckner Roland, Csula Emil