Boci-boci tarka – Termelési operett az Ódry Színpadon

2019 november 03. vasárnap, 7:00

Vincze Ottó és Csizmarek Mátyás darabja az 1954-es Magyarországon játszódik.

Fotó: Éder Vera

Ajánló a darab elé:

Az ifjú menyasszony családja höndörgőben meg lityában kívánja férjhez adni Borit. A falu népe egyetért ezzel, no meg azzal, hogy természetesen a borjút is le kell vágni erre az alkalomra.

A vőlegény traktoros. Nem akar höndörgőt, lityát, és borjúvágást sem, hiszen szép hazánkban vágási tilalom van. A feketevágás pedig csúnya dolog.

Fotó: Éder Vera

A szerelem útjában elvek. Az elveket ármánykodó anyós, féltékeny exkérő bogozza követhetetlenné. Termelési operett 1954-ből a harmadéves színészosztály feldolgozásában.

A Boci-boci tarka című operettet 1953 júliusában mutatta be a Fővárosi Operettszínház olyan sztárokkal, mint Rátonyi Róbert, Petress Zsuzsa, Zentay Anna és Palócz László. A szövegkönyv alapjául Csizmarek Mátyás A borjú című vígjátéka szolgált, melynek premierjére bő egy hónappal korábban került sor a miskolci Déryné Színházban. Az operett változathoz a librettót a zeneszerző testvére, az Operettszínház dramaturgja, Innocent Vincze Ernő komponálta.

Fotó: Éder Vera

A fővárosi premiert követően a Boci-boci tarkát négy vidéki színház is (Kecskemét, Szeged, Békéscsaba, Pécs) műsorára tűzte. A mű kultúrpolitikai jelentőségét mutatja, hogy egyike volt annak a három darabnak, mellyel a Fővárosi Operettszínház társulata 1955/56 fordulóján a Szovjetunióban vendégszerepelt.

Fotó: Éder Vera

Szereplők: Bánki Mihály, Berényi Nóra Blanka, Béres Bence, Biró Dominika, Börcsök Olivér Benjámin, Csákvári Krisztián, Hajdu Tamás Miklós, Hencz András, Kövesi Zsombor, Mari Dorottya, Rezes Dominika, Sipos László Márk, Tegyi Kornél.

Kéménczy Antal – zongora; Seres Tamás – hegedű; Oláh Márton/Máté László – klarinét; Kertész Endre/Kárpáti Mónika – cselló; Mátyássy Szabolcs – zenei vezető; osztályvezető tanárok: Máté Gábor, Székely Kriszta; rendező tanár: Kocsis Gergely

Helyszín: Rákóczi út 21., Hevesi terem