Feketeszárú cseresznye másképp avagy Diák-Érzékenyítő Program a József Attilában

2019 november 05. kedd, 9:27

(X) Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéje az első világháború idején a Bácskában játszódik. Dusán és Irina, a szerb házaspár illetve Péterffy Géza, főszolgabíró szerelmi háromszöge a történelem viharában éri el csúcspontját.

A történet elején a magyarok az urak, ám, amikor a szerbek átveszik a Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell.

A Feketeszárú cseresznye ennek a kornak állít emléket. A feljegyzések szerint Hunyady a szabadkai Pest Szállodában írta művét egy létező, ébenfekete asszonyról mintázva Irina karakterét.

Érdekes véletlen, hogy ugyanez az épület – az egykori Városi Színház—ad helyet a mai Szabadkai Népszínháznak, azaz magyar színháznak. Ennél autentikusabb helyen nem is születhetett volna ez a keserédes történet, amelynek legdrámaibb pontja, hogy vajon követi-e az egzisztenciáját és vagyonát vesztett magyar urat a szerb nemes felesége, vagy a határok megváltozása a szerelemnek is véget vet?

Nehéz és veretes téma, ami nehezen szólítja meg a mostani tinédzsereket. Pedig jó pár történelem órát kivált ez a három órás előadás. Az első világháború és az azt követő időszak fájdalmas pontja Európa történelmének, nem beszélve Magyarországról. Diák Érzékenyítő Programunk részeként éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk a Feketeszárú cseresznyre.

Olyan fontos kérdésekre keressük a választ: hogy szabdalja szét az aktuálpolitika a családok életet, szakít szét szerelmeket, vagy éppen alakít érdekbarátságokat. A hatalom, a pénz és politikai révén, hogy tud karriert építeni az, aki egy azt megelőző rendszerben még alkalmatlannak találtatott.

Az előadást megelőző beszélgetés igyekszik informálni és szórakoztatni. A felgyorsult világhoz, remegő képekhez és a mobiltelefonok adta határnélküliséghez szokott fiatalokat nyitottá és befogadóvá tenni az ő tempójukhoz mérten lassú és kimért előadás iránt. A Diák-Érzékenyítő Program a színház reményei szerint egy újabb izgalmas élményt tartogat a fiataloknak, akik, talán ettől is, hosszútávon értő, érző kultúra-fogyasztóvá válhatnak.

Akit érdekel a József Attila Színház Diák Érzékenyítő programja, bővebb felvilágosítást a színház szervezési osztályán kaphat. A programnak szentelt első Feketeszárú cseresznye előadást pedig november 26-án tekinthetik meg.

(X)