Az éjszaka csodái – Búcsúzik a Trafótól a Tünet előadása

2019 november 07. csütörtök, 13:57

4 év és 19 teltházas előadás után búcsúzik Az éjszaka csodái a Trafótól. A Weöres Sándor ihlette vizuális trip új helyen, a Nemzeti Táncszínházban kerül bemutatásra, először november 7-én, 19 órai kezdettel.

Az alkotók ajánlója:

Volt már veled olyan, hogy átvirrasztottál valakivel kettesben egy éjszakát, de nem történt „semmi” köztetek? És reggelre mégis megváltozott bennetek a világ? A rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, álomszerű fura micsodát.

Az előadást Weöres Sándor címadó verse inspirálta. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és mint Weöres költészete nagyon gyakran – korhatár nélküli. Az előadás ezt a nyelvezetet teremti újra a színpadon Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzőművészek festményeivel, grafikáival és animációival.

Fotó: Mészáros Csaba

Samu Bence 2007 óta fejleszti az Animata nevű software-t, mely életre tudja kelteni a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek ezáltal – a vonalak megszemélyesednek, interakcióba lépnek az élő szereplőkkel. Összemosódik a valóság és a képzelet, folyamatosan átírják egymást, aztán

„Jön a söprőgép tompa morajjal,
mögötte a hajnal
fut lobogó szőke hajjal,
csörömpöl a reggel, száll a fény…
és az éji tág csodát,
ezt a fura micsodát
ketten láttuk:
te meg én.”

A Tóth Gyula és Mogyoró Pál nevű nézők személyi igazolványuk felmutatásával ingyen látogathatják az előadást.

Fotók: Mészáros Csaba

Kritika-részletek:

“Az egész olyan, mint egy ősrobbanás, ahol a síkból és térből adódó korlátok úgy szűnnek meg, hogy a lényegük szerint elkülönülő dolgok egymás komplementereiként együtt élnek tovább. Weöres költészete így nyer kezet, lábat, formát, alakot …”  (Csatádi Gábor, 7óra7)

„Mára már a különböző – például 3D mapping – vetítések és interaktív videotechnikák használata nem okoz különösebb meglepetést a színházban, azonban ezeket sokan csak egyszerű illusztrációként használják munkáikban. Szabó Réka azonban kivételt képez ez alól, Az éjszaka csodái című rendezésében az interaktív videotechnika, az animáció és a grafika ugyanúgy az előadás játékosai, mint a táncosok, Furulyás Dóra és Szász Dániel. Játékosság – talán ez a legjobb szó, mellyel tömören le lehet festeni a Tünet Együttes összművészeti alkotását, melyben a fény, a zene, a képzőművészet és a tánc végre valóban kiegészíti és kiteljesíti egymást.” Antal Klaudia, tanckritika.hu

Fotók: Mészáros Csaba

Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó. Látvány/Visual design: Mezei Ildikó, Taskovics Éva, Samu Bence. Fény és tér: Szirtes Attila. Kosztüm: Szűcs Edit. Zeneszerző: G. Szabó Hunor. Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor. Rendező-koreográfus: Szabó Réka. A rendező munkatársa: Czakó Máté. Külön köszönet: Gőz Istvánnak. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza.