Mit tennél, ha ma meghalnék? – Gergye Krisztián rendezése a B32-ben

2019 november 08. péntek, 7:00

A Nézőművészeti Kft. és Manna Produkció bemutatóját november 16-án tartják a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Fotók: Manna Produkció

Egy felnőni képtelen, “laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő. Türténetük nem egyéb, mint három szeretetéhes ember kétségbeesett próbálkozása a “normális” életre.

Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat.

Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel?

Gergye Krisztián az előadásról: “Az egymás elvesztésének elkerülhetetlensége az, ami rávilágít a boldogság pillanatiságára, amit valami jobb reményében soha nem merünk megélni teljes mélységében. Szereplőink folyton erre a pillanatiságra emlékeztetik egymást, kizökkentik a pillanatnyi harmóniát, akarva, akaratlanul egymásért tesznek kárt egymásban. Mindez mégis egy közös küzdelem a túlélésért, ami néha még életnek is nevezhető. Az emberi lét mélységeibe zuhanva az értelmetlenségben ismerhetik fel a sorsszerűt, vajon meg tudják-e oldani, vagy fel tudják-e vállalni saját maguk, vagy a másik tragédiáját.”

Az anyát játszó Horváth Lili gondolatai: “Nina, egy, szókimondó, egyszerre magabiztos és bizonytalan, örök túlélő, aki a sz@rból is kihúzza magát. A férje meghalt, így teljesen egyedül kell megbirkóznia ADHD-s fia nevelésének nehézségével, ráadásul tele van adóssággal, tehát az életkörülményei is megnehezítik, hogy boldogulni tudjon. Az anyaság amúgy sem egyszerű, de ha még mindezekkel meg van pakolva, az egy nehéz életfeladat.”

A szomszédot, Umát Simkó Katalin játssza: “Uma erős nő, aki nagyon nehéz éveken van túl, többek között elveszítette a normális beszéd készségét. Lelki és fizikai okai is vannak, hogy nem gyakorolja a hivatását, a napjai nincsenek tematizálva, a családjában nem találja meg azt a melegséget és biztonságot, amire szüksége lenne. A sorsáról kevés konkrétumot tudunk, sok titok veszi körül. Csöndekből, elejtett félszavakból, egyetlen szokatlan megnyilvánulásból értjük meg, mi is van vele. A szomszédban lakó Ninával és Eric-kel való találkozás által levegőhöz, új ingerekhez jut, ami alapvetően megváltoztatja az életét.”

Szereplők: Horváth Lili, Varga Ádám, Simkó Katalin, Katona László. Dramaturg: Gyulay Eszter. Rendezőasszisztens: Balogh Zsuzsanna. Produkciós vezető: Gáspár Anna, Farkas Róbert. Rendező: Gergye Krisztián.