Az utolsó Térey-dráma nyílt próbáját tartja az Örkény Színház

2019 november 18. hétfő, 9:01

December 7-én, szombaton 12 órától kezdődik Térey János: Lót – Szodomában kövérebb a fű című darabjának nyílt próbája az Örkény Színházban.

Fotó: Horváth Judit

Kovalik Balázs rendező a darabról:

Breughel Szodoma és Gomorra pusztulását ábrázoló képe előtt állva a müncheni Pinakothékában azon tűnődtem, mit csinál Lót és két lánya a bal alsó sarokban meztelenül? A hittanórán csak addig mesélték a történetet, hogy Lót felesége, nem tudván kíváncsiságát legyőzni, az isteni parancsolat ellenére hátrafordult és sóbálvánnyá változott. De hogy a lányok ezt követően apjukkal bujálkodtak és teherbe is estek tőle, ez eddig valahogy elkerülte a figyelmem. Nem maga a vérfertőző paráznaság, hanem Lót történetének bonyolultsága és morális ellentmondásossága érlelte a gondolatot, hogy talán aktuális színpadi szöveggé formálódhatna ez a tulajdonképpen shakespeare-i dráma.

János nem mondott rögtön igent a megírásra. Jó néhány hétig gondolkodott, hogy megtalálja-e a témában önmagát, azt, ami érdekli, amiről beszélni tudna benne. Aztán vagy másfél éve belekezdtünk. Kutatás, anyagkeresés, ötletelés. Jelenetvázlatok, stíluskísérletek. Végül megszületett egy első változat, egy anyag, amely még formálásra várt, amikor János sietve eltávozott. Miközben munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy színpadra alkalmazzuk írását, folyamatosan érzem, nem szakadt meg köztünk a beszélgetés mégsem, soraiból válaszol, ha kérdésünk van.

Szereplők: Gálffi László, Kerekes Éva, Stork Natasa m.v., Kókai Tünde, Borsi-Balogh Máté, Dóra Béla, Patkós Márton, Békés Itala m.v. A bemutató időpontja: december 20.

A próbára kizárólag személyesen, az Örkény Színház jegypénztárában, közönségszervezésén és külső jegyértékesítési pontjain (Arena Mall, KÖKI Terminál, Mammut I. Bevásárlóközpont) vásárolhatnak jegyet november 15. péntek 11 órától. A jegyár egységesen 500Ft, telefonos jegyfoglalásra nincs lehetőség. A nyílt próbát a színház pártolói ingyen tekinthetik meg, a regisztrációt követően (partolo@orkenyszinhaz.hu) nekik garantált helyük van a próbán