Bozsik Yvette rendezésében mutatja be a János vitézt az Operettszínház

2019 november 22. péntek, 10:28

November 22-én, 23-án és 24-én tartják a hármas szereposztásban színre vitt daljáték premierjét a Budapesti Operettszínházban.

1904 novemberében a közönség megismerte az egyik legszebb magyar zenés darabot. A kor kritikusai a magyar operett megszületéséről beszéltek. Kacsóh Pongrácra a műfaj megteremtőjeként tekintettek, Bakonyi Károlyt pedig az eredeti mű szelleméhez való hűsége miatt magasztalták.

A Király Színházban az előadások teltházasok voltak. A János vitéz meghódította a vidéki városokat, majd az egész országot…

Dolhai Attila, Sándor Péter, György-Rózsa Sándor

János vitéz az Operettszínházban

Lázasan folyik a készülődés a színházban, ahol péntektől a nagyérdemű is megtekintheti legújabb daljátékot.

A fodrászok már serényen formálják a francia rizsparókákat, a jelmezeken a szakemberek az utolsó simításokat végzik. A Budapesti Operettszínház előadásának lenyűgöző és korhű díszletét Cziegler Balázs álmodta színpadra. A sárguló napraforgók között kel életre Iluska és Jancsi szerelmi története.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A látványos jelmezek Berzsenyi Krisztina jelmeztervező munkáját dicsérik. Az előadás rendező-koreográfusa Bozsik Yvette.

Dolhai Attila, György-Rózsa Sándor és Sándor Péter hamarosan az egyik legismertebb magyar hős bőrébe bújik, hogy győzedelmeskedjen az igazság és a szerelem a gonosz felett. Kukorica Jancsi szerepét azonban nem játszották mindig férfiak.  A világ első János vitéze Fedák Sári volt.

A szép és ártatlan Iluskát Bordás Barbara, Kiss Diána és Lévai Enikő alakítják. A francia király szerepében Földes Tamást, Jantyik Csabát, valamint a Nemzet Színészét, Bodrogi Gyulát köszönthetjük.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A francia királykisasszony szerepében Fischl Mónikát, Lukács Anitát és Zábrádi Annamáriát láthatják. A mostoha szerepében Lehoczky Zsuzsa, Oszvald Marika és Papadimitriu Athina lép színpadra. Langer Soma, Erdős Attila és Pete Ádám Bagó, valamint a Strázsamester bőrébe bújik. Csősz Faragó András és Pálfalvy Attila lesz.

Forrás: Budapesti Operettszínház