Nemzetközi platformon a Megfigyelők előadása

2019 november 22. péntek, 13:32

November 29-én a Kelemen Kristóf által írt és rendezett Megfigyelők is bemutatkozik külföldi színházi szakemberek előtt a dunaPart5 platform programján. Az előadás idén két kategóriában is elnyerte a Színikritikusok Díját: mint a legjobb független színházi előadás és megosztva a legjobb új magyar dráma.

Fotó: Csányi Krisztina

A kétévente megrendezett dunaPart platform legfontosabb célja, hogy a magyar produkciók külföldi bemutatkozását, utazását és nemzetközi hírének terjedését elősegítse. Kelemen Kristóf előző munkája, a Pálinkás Bence Györggyel közösen jegyzett Magyar akác a dunaPartnak köszönhetően számos meghívást kapott. Nagy sikerrel vendégszerepelt Lipcsében, Drezdában, Chemnitzben az OFF Europa Fesztivál keretében, Frankfurtban a Mousonturmban, Münchenben a Spielart Fesztiválon, a Theaterfestival Basel műsorán, a Divadelná Nitra Fesztiválon, Brüsszelben a BOZAR programjában, Prágában a Palm Off Fesztiválon és Kolozsváron az Ecsetgyár jubileumi sorozatában.

Fotó: Csányi Krisztina

Az idei, immár ötödik dunaPart programjába Kelemen Kristóf Megfigyelők című Staféta-nyertes, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció támogatásával megvalósult előadását válogatták be a kurátorok.

Az előadás a hatvanas évek Magyarországán játszódik. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán egy magyar származású, angol vendéghallgató felkelti az Állambiztonság érdeklődését, angol kémnek gondolják. Miközben a férfi környezetéből többeket is beszerveznek ügynöknek, hogy így megfigyelhessék a titokzatos idegent, egyre inkább kérdéssé válik, hogy tulajdonképpen ki figyel meg kit és vajon mi célból. „A Megfigyelők (…) a folyamatos gyanakvás állapotát mutatja be a maga dokumentarista bázisú, (…) időnként álomszerű pszichothriller-krimijén keresztül. Mintha David Lynch mesélné el a gulyáskommunizmust…” – írja Herczog Noémi az Élet és Irodalomban megjelent kritikájában.

Fotó: Csányi Krisztina

Az előadás 2018 őszén vendégszerepelt a Palm Off Fesztivál (Közép-Európai Színházi Találkozó) programjában, továbbá meghívták a drezdai Fast Forward Fesztiválra, amely a fiatal, európai rendezők fontos seregszemléje.

Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Orlai Produkciós Iroda, Budapest Főváros Önkormányzata, BVA – Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., Staféta, NKA, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Füge Produkció, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett és támogatott Staféta program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma további támogatásával kiegészülve valósult meg. Kelemen Kristóf az Esztrád Színház Művészeti Ösztöndíj nyertese.