Táncos trailer készült a Baltazár Színház új előadásához

2019 november 28. csütörtök, 13:20

A rövid klip arról szól, hogyan segíthetnek nekünk a sérült emberek és a művészet eltávolodni a szürke hétköznapoktól.

Por címmel mutat be új előadást decemberben a Baltazár Színház. “Végül is, melyik porról beszélünk? Arról, ami zavar, ha a szemünkbe fújja a szél? Vagy arról, ami a kaleidoszkópban varázslatos formákat ölt? Talán mindkettőről egyszerre” – áll az ajánlóban.

A darab egyik rendezője Réti-Harmath Olívia, aki a Budapest Kortárstánc Főiskolán végzett 2014-ben. Rendezőpárja, Farkas Dorka szabadúszó koreográfus, mozgáscsoport-vezető Finnországban tanult kreatív táncoktatást, az Artman Egyesület elnökségi tagja. Kettőjük első közös munkája 2017-ben a Pitypang című előadás volt, szintén a Baltazár Színházban.

Por című friss bemutatójuk a Pitypang folytatása, így egy színházi estén két harmincperces előadást láthat majd a közönség, egy szünettel. A Pitypang metaforikus, lírai nyelven beszél a szerelemről, magyar költők verseinek és a színészek saját gondolatainak felhasználásával. Ezzel a finom, pasztell és idilli világgal száll vitába az este második részében a Por. Vörös István drámája éles kritikát fogalmaz meg a harmónia iránti olthatatlan vágyunkról, önmagunkról és a színházról magáról is.

„A Por című előadásunk kérdésfeltevések sorozata. Arra keressük a választ, hogy mit nevezünk szépnek, és mi ad értelmet az alkotásnak vagy a mindennapjainknak. Ebben rengeteg az irónia és az önirónia, ami önismeretet feltételez, erős intellektuális munkát vár el a Baltazár színészeitől, akik ezt a munkát hibátlanul el is végzik” – mondja Réti-Harmath Olívia és Farkas Dorka a rendezői koncepcióról.

Az előadás abszurd világa a színészek egyediségéből indul ki, arra tesz kísérletet, hogy megmutassa azt a sokrétűséget és változatosságot, amelyre csak a Baltazár színészei képesek. „Rengeteg a drámaszövegben az önreflexív humor, és ezt erősítjük az előadásban is. Bizonyos pontokon a könnyed humor és a mélység összetalálkozik, ám arra törekszünk, hogy mindez a színészek személyiségéből, megélt tapasztalataiból következzen. Éppen ezért a Por világa az ő improvizációikból építkezik, azokat fejleszti tovább, teszi koherensebbé” – mondják a rendezők a munkafolyamatról.

Előadják: Erdős Balázs, Fehér Dániel, Horváth Szilvia, Keresztes Anna, Kocsi Zsófia, Kovács, Veronika, Medetz Attila, Pátkai Andrea, Rafael Erzsébet, Szilvásy Márton, Vörös Ferenc.

A Por írója: Vörös István. Rendező-koreográfusok: Farkas Dorka, Réti-Harmath Olívia. Látvány: A másik Kiss Gabriella. Dalszerző: Darvas Kristóf. Fény: Dézsi Kata. Smink, haj: Nagy Réka. A rendezők munkatársa: Szabó Judit.

Bemutató: Baltazár Ház (Budapest III. kerület, Zsófia utca 7.), december 12. 19:00