Az utolsó aleppói bohóc – Közös bemutatóra készül a Stúdió K és a Manna

2019 november 29. péntek, 14:38

Topolcsányi Laura és Boros Ádám szövegkönyvét egy valós történet ihlette. A háborús övezetben Aleppó városában egy bomba végzett Anas al-Basha-val, aki professzionális bohócként, segítőként foglalkozott a helyi gyerekekkel.

A Stúdió K Színházban november 29-én kerül először színpadra a mű, Blaskó Borbála rendezésében, Mátyássy Szabolcs zenéjével, a társulat színészeivel.

Ajánló a darab elé:

2016 nyarán a kurd Női Védelmi Egység (YPJ) egyik gerillaharcosa, Asia Ramazan Antar elesett egy terroristákat hatástalanító bevetésben. Ugyanezen év decemberében Aleppó városában bombatalálat áldozata lett “az utolsó aleppói bohóc”, Anas al-Basha. Mindkét hír körbefutott a világhálón, ők voltak a szír háború arccal is rendelkező áldozatai, és ennek a kortárs magyar drámának az ihletői.

A műben olyan univerzális témák kerülnek kifejtésre, mint az a folyamat, mely a még szinte észrevétlenül jelen levő ellenségeskedéstől és materiális hiátustól a kézzelfogható válságon át egészen a visszavonhatatlan háborúig vezet. A szereplők egyéni sorsukon keresztül más és más módokon reagálnak a körülöttük zajló borzalmakra: ki érdekvezérelt, ki túlélő stratégiát folytatva vészeli át a mind sanyarúbb körülményeket.

Külön érdekessége a szövegnek, hogy a legfiatalabb generáció aspektusa is helyet kap benne, így többgenerációnyi szempontrendszer és világnézeti különbség áll össze kollázs-szerű sors-füzérré. A gyermekek játszótér-létének háborús retorikával átitatott jelenetei a felnőttek mondatfoszlányaiból, meglesett rémületeiből és a saját gyermekképzeletükből összegyúrt, újrateremtett valóságként szólalnak meg. Így hátborzongatóan morbid, fekete humorral és éleslátással fogalmazzák meg azt a világot, amelyet a felnőttek teremtettek meg, és belekényszerítették őket is, ártatlanokat és sebezhetőket.

A Stúdió K Színház és a Manna Produkció bemutatja:

TOPOLCSÁNYI LAURA – BOROS ÁDÁM:

AZ UTOLSÓ ALEPPÓI BOHÓC

– építkezés egy részben, bontott anyagból–

Premier: 2019. november 29, Stúdió K Színház

Játsszák: Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György, Spilák Lajos, Szilágyi Ágota

Koreográfia: Blaskó Borbála
Zeneszerző, zenei vezető: Mátyássy Szabolcs
Szakmai konzulens: Gyarmati Kata
Fény: Berta Ninett
A rendező munkatársa: Topolcsányi Laura

Rendezte: Blaskó Borbála

studiokszinhaz.hu
facebook.com/studio.k.szinhaz