Megnyitott a Fűszer&Csemege – Pulcinella előadással vár a hétvégén

2019 november 29. péntek, 20:05

A Fűszer&Csemege az Utcaszínházi Alkotóközösség nemrég megnyílt zuglói próbaterme és közösségi tere, ami a gyerekeket és a felnőtteket is várja különböző programokkal. 

“A tér egyben közösségi célokat is szolgál”

Az Erzsébet királyné útja 18. szám alatt láthatunk színházi produkciókat, részt vehetünk kruzusokon, sőt cirkuszi műhely is indul.

“Nekünk fontos a tréning, ebből épülnek föl foglalkozások, improvizációs keretek.

Ez a funkciója ennek a térnek, hogy akkor tudjunk tréningezni, amikor nekünk jó. Budapesten, ha nincs saját tér, akkor ez vagy nagyon sok pénzbe vagy rengeteg kompromisszumba kerül. Irodánk és raktárunk se volt. Ezzel kerestük meg Zugló vezetését három évvel ezelőtt, akik pozitívan álltak ehhez az igényünkhöz, ismerték és szerették a munkánkat, és jó feltételekkel engedték, hogy ezt a kis üzlethelyiséget a magunk céljai szerint kialakítsuk” – számolt be az UtcaSzak vezetője, Simon Balázs színházrendező.

Simon Balázs

“A tér egyben közösségi célokat is szolgál majd, Zuglónak is érdeke, hogy tapasztalatainkat a legszűkebb környezetünkben hasznosítsuk és megkeressük azokat az intézményeket, közösségeket, amelyeknek szükségük lehet a tudásunkra. Működési pénzt ugyanakkor nem kapunk – egyelőre újabb kulturális pályázatokból (mint pl. a Summa Artium vagy az NKA) kell ezt a helyi célú működést megvalósítani” – tette hozzá.

Gyerekfoglalkozások, alkotó csoport, cirkuszi műhely is vár

Arról is beszélt, hogy elsősorban gyerekekkel dolgoznak, ezért arra gondoltak, hogy a Fűszer&Csemegében is ez lenne a legfontosabb. “Gyerekfoglalkozásokat szeretnénk tartani, olyan

színházi élményeket adó eseményeket szervezni, amelyeknek egyik lehetséges formája az előadás, de alkotó csoportot is alakítottunk

tizenéves fiatalok számára: a Kérdőhelyet, Rábavölgyi Tamás, Simó Krisztián és Rábavölgyi Georgita Boglárka vezetésével. Cirkuszi műhely is kezdődik ZugCiri néven, Kovács Eszter vezetésével, és zenei csoport Szedlacsek Katalin szervezésében – ez utóbbiak elsősorban alsós általános iskolások számára. Egy másik profil a szakmai képzés. A RIOTE2 projektben részesei lettünk egy olyan nemzetközi hálózatnak, amelynek tagjai hasonló irányokat és elveket követnek, mint mi. Itt kerültünk kapcsoltba a ljubljanai Kud Ljuddal, a bergamo-i Teatro Tascabilé-vel vagy a Roy Hart csoporttal – hétvégi műhelyeinken a RIOTE alapvető technikáit tanítjuk Pintér Gézával és Németh Nikivel, afféle ön- és felnőttképzés ez, ahol gólyalábazást, hangtréninget és interaktív maszkos munkát tanulhatnak a résztvevők. Ugyancsak a felnőttképzési vonal részeként, megjelennek nálunk módszertani workshopok-kal olyan partnerszervezetek, mint a pécsi Mural Moral, vagy a Dr. Ambédkár Iskola, amely ettől az évtől borsodi munkánk legfontosabb partnere lett” – árulta el Simon Balázs.

“Szeretnének színházként is működni”

Harmadik profilként szeretnének színházként is működni, ahol a környék, Herminamező lakói találkozhatnak magas minőségű színházi munkákkal.

“Itt is a gyerekekkel kezdjük.

Három alkalommal (november 30-án, december 29-én és január 25-én) nálunk lesz látható Nizsai Dániel játékában egy fontos kesztyűsbáb produkció, a Pulcinella éneke, az előadásokat maszkjainkkal (nekünk is van Pulcinellánk), és rögtönzött színházi játszóházzal egészítünk ki” – mondta el Simon Balázs.

Érkezik a Pulcinella éneke

A Pulcinella éneke c. zenés vásári bábjáték a Kolibri Színház művésze, Nizsai Dániel előadásában lesz látható. Az alkotó a produkció kapcsán kifejtette: “Pulcinella Vitéz László, a magyar bábhagyomány első számú hősének olasz testvére, aki mindig álarcot visel. Pulcinella legfőképpen enni, inni és lustálkodni szeret, célja az élet élvezete, de ha kell megküzd a szerelemmel és annál sokkal veszedelmesebb létezőkkel: a kutyával, az oroszlánnal, sőt a halállal is.

Pulcinella mindannyiunk helyett ki meri figurázni az élet ügyes-bajos dolgait

és képes szembeszállni a gonosszal, legyőzve önmagát és saját gyarlóságait. Tehát olyan merész, szinte forradalmi tetteket hajt végre, amelyekre mindannyian büszkék lennénk és amelyek elkövetésére a szívünk mélyén vágyunk.”

Az európai vásári bábjáték tekintélyes hagyománnyal rendelkezik, ezért majdnem minden országban van ismert figurája: Punch Angliában, Guignol Franciaországban, Kasperek Csehországban, Petruska Oroszországban, Hanswurst Németországban, Vitéz László Magyarországon és Pulcinella Olaszországban kacagtatja meg az embereket.

Nizsai Dániel

Etűdök Vitéz László olasz testvéréről

“Pulcinella abban különbözik a Kemény-család vásári hősétől, hogy nagyon keveset beszél, színpadán főleg az epizódszereplők szólalnak meg, akikkel konfliktusba keveredik, ezért történetei megértésre találhatnak a világ bármely pontján. Azért is választottam, mert

érdekel miként lehet szöveg nélkül, kizárólag a báb, a ritmus és egy nyelvsíp segítségével mesélni illetve nevettetni.

Míg Vitéz László egy lineáris történeten belül találkozik az epizódszereplőkkel, addig a Pulcinella előadások etűdökből építkeznek, amelyek egy laza szálon függnek össze. Az etűd-szerkezet és a verbalitás hiánya megmozgatta a fantáziámat” – számolt be egy interjúban Nizsai Dániel.

A Pulcinella éneke november 30-án, december 29-én és január 25-én,
11 órakor tekinthető meg a Fűszer&Csemegében, az Erzsébet királyné útja 18. szám alatt. 

A Fűszer&Csemege Facebook oldalát ITT érhetik el. 

Színház.org