40 éve van a pályán, 30 éve vezeti a társulatát Frenák Pál

2019 december 04. szerda, 6:58

Frenák Pál idén többszörösen is jubilál: 40 éve van a pályán, 30 éve vezeti a társulatát, és 20 éve működik Magyarországon. Ez alkalomból rendhagyó bemutatóval készül a Trafóban Cage címmel, a Radical Dance közreműködésével.

Az előadás vizionális perspektívába helyezi korunk társadalmi, szociológiai és politikai kórképeit, ahol a művészek elméleti értelmezések és magyarázatok nélkül lépnek direkt reakcióba egymással és környezetükkel. Nem kínálnak konkrét megoldásokat és olvashatóságot, nem bizonygatják igazukat és nem játsszák korunk áldozatait sem. 

A szcenográfia léte önmagában foglalja a jelentést és multiplikált lehetőséget nyit az alkotók számára, hogy ezt számtalan egyéni tartalommal töltsék meg, az egyénileg felfedezett belső tartalmakból, és egymásra hatásból építkezve. 

A dinamikát állandó feszült lüktetés, sokszor logikátlannak tűnő, vállalt zenei klisék tartják meg, melyek a közös tudatalattiba hatoló, megélt és nem megélt, valószínűtlen emlékképeket idéznek. A sokszor sodró, végletekig pörgetett energia hirtelen, radikális váltásokkal immobilitásba torpan, melyből a túlgerjedő feszültség robbanásszerűen löki tovább az előadás menetét, néha interaktív kapcsolatba lépve a közönséggel, így megfigyelt és megfigyelő pozíciója bármikor megfordulhat. 

A Radikal Dance nem magyaráz, nem intellektualizál, ötleteiket őszintén, egyenesen kommunikálják, vállalva törékenységüket és a spontán megszületett érzeteket. Teszi mindezt a táncművészet legmagasabb szintjén, a testi képességek maximális kihasználásával, meglepő fizikalitással, frontális, direkt ütközésekkel, a kortárs táncban saját útját keresve.

A táncosok vállalják, hogy saját létük teljességében és egyszerűségében mutatkoznak meg, nem redukálva művészi képességüket a tagadás gesztusára.

Időpontok:
2019. december 10. 20:00
2019. december 11. 20:00

Koncepció, rendezés: FrenÁK
Koreográfia: Radikal Dance, résztvevői: Esterházy Fanni, Frenák Pál, Eoin MacDonncha, Maurer Milán, Anibal dos Santos
Filozófiai konzultáns: Horváth Nóra (filozófus, egyetemi docens – Széchenyi István Egyetem)
Szcenográfia: Frenák Pál, Smiló László, Paradigma Ariadné
Alpintechnika: Zoltai György
Zenei szerkesztő: Halász Gábor
Fény: Marton László, Frenák Pál
Hang: Hajas Attila 

A Trafó, a Frenák Pál Társulat, a Radikal Dance és a Pannon Várszínház közös produkciója