Magas barna kulisszák felemás cipőben

2019 december 05. csütörtök, 12:29

Egy készülő előadás kapcsán mi sem izgalmasabb, mint a hogy készült kérdése? Vajon lappang-e valami titok a háttérben? Nézőként, a színház misztikumát megtartva, csak izgatja a fantáziánkat, vajon milyen az élet a kulisszák mögött.

Fotó: Kállai-Tóth Anett, forrás: JASZ

A József Attila Színház ajánlója:

A Magas szőke barna férfi felemás… próbafolyamata kacajtól hangos volt. Néhány nappal a premier előtt, némi nosztalgiával gondolunk vissza az elmúlt hetek munkájára. Az első napokban a csapat a próbateremben próbált. A József Attila Színházban ez a művészeti titkárság melletti hatalmas terem, félúton a színpad és az irodák között. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egész épület zengett a próbák során. Vagy a Borist alakító Zöld Csaba ordított fájdalmasan, vagy a többiek gurultak a nevetéstől. Lássuk be, ez kecsegtető: minden bizonnyal, mi nézők is jól szórakozunk majd az előadáson.

Fotó: Kállai-Tóth Anett, forrás: JASZ

Mindig sarkalatos kérdés a jelmez, hisz minden színész hiú. Papp Janó színes, a francia bohém művészvilágot idéző ruhái hosszú és gondos válogatás során nyerték el végleges formájukat. Balla Eszter, szerepéből adódóan, a darab első 20 percében kissé hiányos öltözetben flangál, míg a Korponay Zsófi adta Marilda nem egy divatdiktátor. A jelmezek megtalálásánál az esztétikumon túl, a kényelem is fontos szempont, hisz a szóban forgó előadás elég mozgalmas. A néhol akrobatikus mutatványokat igénylő jeleneteknél fontos, hogy a színészek komfortosan létezzenek ruháikban.

Fotó: Kállai-Tóth Anett, forrás: JASZ

A másik sarkalatos kérdés a díszlet. Nemcsak látványos, hanem funkcionális is kell, hogy legyen. Jelen esetben kell két ajtó, ami be tud csapódni „magától” avagy a díszítő kollégák úgy tudják mozgatni, hogy abból a néző semmit se vegyen észre. Kell egy balkon, ahonnan simán le tud esni bármelyik színész biztonsággal, ahogy az előadás része egy 6000 Eurós Warhol-puff is. Papp Janó ebben az esetben sem tette alacsonyra a lécet.

Fotó: Kállai-Tóth Anett, forrás: JASZ

A József Attila Színház híres a szakmában arról: igazi családias hangulat uralkodik a kulisszák mögött. Ebben a próbafolyamatban sem volt ez másként. A közös reggelik, a próbaszünetre időzített Csőrös Harvey- maratonok, vagy a szomszédos cukrászdában elpusztított, válságokat megoldó kalóriabombák éppúgy a folyamat részei, mint a világmegváltó beszélgetések.

Fotó: Kállai-Tóth Anett, forrás: JASZ

A fergeteges vígjátékok kedvelőinek semmi más dolguk nincs, mint ellátogatni a színház weboldalára, és jegyet váltani A Magas szőke barna férfi felemás… következő előadására, ahol egy szívvel-lélekkel készített, önfeledten nevetős estét kapnak cserébe.