Manna Matiné – Névadó ünnepség és három új bábos bemutató a B32-ben

2019 december 05. csütörtök, 9:01

Az Új bábszínház Újbudán programsorozat keretében minden hónap második vasárnapján egy gyerek és egy felnőtt bábelőadás várja a közönséget a B32-ben.

A Manna Matiné 3. évadában ismét független bábszínházi alkotók kaptak lehetőséget, sőt, az évad második felében három bemutatót is tartalmaz a sorozat.

Az alkotók bemutatására és az újbudai bábszínházat szimbolizáló, Hoffer Károly alkotta figura nevet adó ünnepségére december 8-án, advent második vasárnapján, Bartha Tóni Bábszínházának vendégjátéka előtt kerül sor.

Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Az évad első felének ünnepélyes lezárásaként december 8-án nevet kap a Manna Matiné fehér bábfigurája, melyet Hoffer Károly Junior Príma-díjas bábművész készített. A szervezők egy kampány keretében kérték a közönséget, hogy segítsenek nevet találni a bábunak. A szavazatokat a B32-ben és online is le lehetett adni. A beérkezett javaslatok közül a báb készítője választotta ki a nevet, és az újdonsült keresztszülővel együtt vesznek részt a nevet adó ünnepségen, melyre advent második vasárnapján, „A karácsonyi asztal meséje” című előadás előtt kerül sor.

Bartha Tóni Bábszínházanak vendégjátéka után ezúttal is ingyenes foglalkozás következik, melyet hagyományosan a Bartók Pagonyban tartanak a gyerekeknek, ahol a szülőket kedvezményes Manna Matiné menüvel is várják a kávézóban. Este 19:00 órától pedig egy vérbeli horror bábjáték, az ESZME és a Purgateátrum közös előadása, a Punchék karácsonya várja a felnőtt nézőket.

A B32-ben 2020-ban is minden hónap második vasárnapján várja a nézőket a Manna Matiné sorozat. Délelőtt 10:30-kor kezdődnek a gyerekelőadások, melyeket minden esetben interaktív foglalkozás követ a Pagonyban, majd este 19:00-kor pedig a felnőttek számára kínálnak bábos produkciókat. A kezdeményezés annyira sikeres, hogy az évad hátralevő részében három új – egy felnőtt és két gyerekeknek szóló – bemutatót is befogad az új bábszínház Újbudán.

Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Az első bemutató az ESZME – Most! című előadása lesz február 9-én Csató Kata és Romankovics Edit előadásában. Az alkotók az egyenjogúság témakörét igyekeznek körbejárni egy felnőtteknek szóló bábos előadás keretében, hiszen gyakorló anyaként és művészként ők is gyakran találkoznak a „Hogyan lehet dominancia nélkül nőként érvényesülni, balanszírozni a család és a hivatás között?” kérdésekkel. A készülő előadásban azt kutatják, vajon meddig lehet egészségesen ki- és belépegetni ezek között a szerepek között.

Március 21-én a Bábszínházi Világnap alkalmából kerül színre Marica Bábszínháza Kecskekatonaság című előadása. A népmesei alappal bíró produkció központi figurája egy háborúból visszatérő árva fiú, aki megtanulja használni a megszerzett tudását és a kifosztott, kisemmizett helyzetéből sikeres emberré válik. Senkit nem eltaposva, saját megszerzett tudásának és képességeinek birtokában tud érvényesülni. Ezt a fejlődéstörténetet dolgozza fel az előadás, ami egyben egy családtörténet is és legfontosabb üzenete, hogy bárhonnan is indulsz, bármilyen nehéz helyzetbe is kerülsz meg tudsz küzdeni vele.

Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér

Az évad zárásaként, június 14-én a MaNNa Produkció saját bemutatóját egyben tehetséggondozó előadását láthatjuk majd, Itt vagyok! címmel. Az előadás legfőbb célja az érzékenyítés. Látássérült gyerekek számára is teljes értékű produkció készül, amelyben az alkotók egyik célja, hogy az egészséges gyerekek belelássanak sérült társaik világába. Az előadás két kisiskolás gyermek barátságán keresztül kíván mesélni nyitottságról, elfogadásról, szeretetről és egymás támogatásáról. A produkciót Varsányi Péter rendezi, a szereplők Főglein Fruzsina és Kovács Domokos.

A MANNA MATINÉ műsora júniusig már elérhető, jegyeket vásárolni a B32-ben vagy a jegy.hu online felületén lehet.