Szilágyi Bálint: “A gyerekek a szívükkel néznek”

2019 december 05. csütörtök, 10:06

December 10-én mutatják be a Budapest Bábszínházban a Kosztolányi Dezső novellái alapján készült Esti Kornél című bábelőadást. Szilágyi Bálint rendezőt a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

“Ez egy olyan történet, amit bábokkal lehet igazán szemléletesen elmesélni. Az Esti Kornél egy alteregó-sztori, amelyben vagyok Én és van Ő. Látszólag különbözünk, mégis egyek vagyunk. A bábszínház ezt a képet adja minden alkalommal. Van a báb és aki mozgatja. Egymás nélkül nem létezhetnek mégis különböznek egymástól. Másrészt a mű sokat segített abban, hogy megértsem saját magamat. Minden embernek van egy esti és egy nappali oldala. Nekem is. Általában az esti az, amiről nem szívesen beszélünk, mert tele van titokkal, sötétséggel, árnyakkal és homállyal. De ettől függetlenül ugyanúgy része az életünknek” – fogalmazott Szilágyi Bálint.

Szilágyi Bálint az Esti Kornél olvasópróbáján / Fotó: Éder Vera

A rendező elmondta, Kosztolányi 41 Esti Kornél-novellát írt. Ez természetesen nem fér bele egy előadásba, válogatniuk kellett. Végül nagyjából egy tucat történetet használtak fel a szövegkönyv megírásakor. “Az volt az ötletünk, hogy Esti életét próbáljuk meg elmesélni. Egy ember életútját születésétől a haláláig. Négy különböző korú színésszel dolgozom, van köztük huszonéves, harmincas, negyvenes, valamint egy idősebb. És ott van előttük az Esti báb, ami állandó. Ő nem öregszik, csak az ember, aki mögötte van” – tette hozzá.

“Természetesen egy gyerekelőadásnak léteznek íratlan játékszabályai. Ezeket én is betartom. Nem lehet három óra hosszú és figyelni kell a korosztályra. Egy 8 évesnek máshogy mesélsz, mint egy 4 évesnek. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi érdekli őket, mik a problémáik. De mégis azt tapasztalom, hogy a gyerekeknek nagyon szabadon lehet mesélni. Elfogulatlan befogadók, a világot is máshogy nézik. A szívükkel néznek, kevésbé az agyukkal. Nem az a kulcskérdés, hogy mindent értsenek, hanem, hogy egy maradandó színházi élményt kapjanak, és itt az élmény szón van a hangsúly. Egyébként mindent értenek is. De itt megint csak visszakanyarodom Kosztolányihoz és az Esti Kornélhoz: a gyermek mindenkiben ott lakozik, csak ahogy telik az idő, egyre mélyebbre kell ásni magunkban, hogy megtaláljuk” – mondta Szilágyi Bálint.

A teljes interjú itt olvasható.