A léggömb elrepül – 100. előadásához érkezik Fesztbaum Béla estje

2019 december 06. péntek, 9:04

A léggömb elrepült című Kosztolányi estet 11 éve mutatta be a Vígszínház, és azóta is töretlen sikerrel fut a Házi Színpadon.

Fotó: Vígszínház

A léggömb elrepül 2019. december 7-én délután 15.00-órakor a 100. előadásához érkezik. Az est alapötletét egy, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanáraiból és diákjaiból alakult felolvasószínház adta, melynek egyik előadásán Fesztbaum Béla az Esti Kornél-ciklusból olvasott fel egy részletet.

„Ez a jól sikerült est belerántott engem az életműbe. Habzsoltam minden sorát, és ez a varázslat mindmáig tart. Már akkor éreztem, hogy az írónak és nekem – ha képletesen is, de nagyon valóságosan – dolgunk van egymással.”
(részlet: A léggömb elrepül – Kosztolányi újrafelfedezése; Ézsiás Erzsébet interjúja)

Az előadást Fesztbaum Béla rendezte, a szerkesztésében konzultánsként közreműködött Deres Péter dramaturg, a játékteret pedig Nemes Takách Kata tervezte.

Fotó: Vígszínház

A sokunk számára oly kedves költő verseiből, újságcikkeiből, útleírásaiból, novelláiból szerkesztett est egy igazából felnőni sosem akaró, az életet, a játékot szenvedélyesen szerető fiatalember portréja. Éljük bármelyik életszakaszunkat, legyen a dalunk boldog vagy szomorú, álljunk rivaldafényben, vagy kacsintson ránk az elmúlás, Kosztolányi írásai arra tanítanak, hogy nyitott szívvel, gyermekségünket megőrizve és érzékenyen az élet apró dolgainak költészete iránt, harmonikusabb és derűsebb lehet földi utazásunk… (részlet az előadás színlapjáról)

„A kristályüvegben vörösen fénylő bor, a plüssmackó, a zongora és a léggömbök megtelnek Kosztolányival, aki végig ott lebeg, izzik, füstölög az előadás befejeztéig, amelyen azonban végig érződik, hogy a színész a saját arcára igazította Kosztolányi színeivel festett maszkját. (…) Boldog, szomorú világ tárul elénk a Vígszínház Házi Színpadán, ahol Fesztbaum Béla egy olyan Kosztolányit kelt életre, akit mindig is szerettünk, de ilyen valóságosnak talán még sosem éreztünk.” (Ughy Szabina: Plüssmackó és cigaretta – prae.hu)

fesztbaumbela.hu