A mi országunk (Tar Sándor a színpadon) – Könyvbemutató a Stúdió K-ban

2019 december 07. szombat, 8:16

Nemrég jelent meg a Selinunte Kiadó mai magyar színdarabokat közreadó sorozatának, az Olvasópróbának a hatodik kötete, A mi országunk.

Tar Sándor sosem írt színdarabot – a színház mégis felfedezte magának a nagyszerű írót. Ebben vélhetően a hiány játszott szerepet: Tar olyan világot ábrázolt, olyan élethelyzeteket tett láthatóvá, amelyekről nem íródtak színdarabok, olyan embereket mutatott meg, akik nem, vagy csak elvétve jelennek meg a színpadokon. Tart a társadalom kiszolgáltatott rétegeinek, az alul lévőknek, az elesetteknek a sorsa izgatta, műveiben róluk, helyettük beszél.

A kötet szerzői – Mészáros Tibor, Keresztury Tibor, Mikó Csaba és Hajdu Szabolcs – Tar világát mélyen ismerve, nagy empátiával és tisztelettel, de mégis szuverén módon alkották újra Tar világát. A mi országunkban négy darab olvasható. Keresztury Tibor, A te országod szerzője nemcsak jellegzetes, hanem valóban kiemelkedő írásokat választott ki Tar Sándor életművéből. A különböző kötetekben megjelent novellákat Keresztury egymáshoz illesztette, és egy korszakokon átívelő sorstörténetet bontott ki belőlük. A darab első része a szocializmus működését, a második része a rendszerváltás emberi tragédiáit dolgozza fel.

Már a rendszerváltás után játszódik a Szürke galamb című Tar Sándor-regény, amelynek Mikó Csaba által készített adaptációját közli a kötet. A darab biztos kézzel válogat a „bűnregény” párhuzamos történetszálai, a nyomozás fordulatai, a közéjük ékelődő regényben felbukkanó számtalan figura és epizód közül. Összhatásában olyan világot ábrázol, amelyben bármi megtörténhet, ahol „mindig sötét van, mintha folyton éjszaka lenne”.

Szürke galamb

Mindkét darab Horváth Csaba rendező felkérésére született, az előbbit a Forte Társulattal vitte színre, az utóbbit a Stúdió K-ban rendezte meg. (Horváth Csaba emellett még két másik Tar-előadást is színpadra állított: A mi utcánkat főiskolai tanítványaival, az El valahovát pedig a Forte tagjaival mutatta be.)

A mi országunk című kötetben olvasható Mészáros Tibor Istent a falra festeni című darabja is, amely Tar novellaciklusa, A mi utcánk alapján készült. A szerző – aki Debrecenben maga rendezett előadást adaptációjából – szorosabbá, drámaibbá fűzte a prózakötet laza, epikus szerkezetét, és egyetlen térbe gyűjtötte össze a szereplőket. Tar végtelenül magányos alakjaival szemben Mészáros kocsmájában mégiscsak van valami otthonosság, valami összetartozás, valami öntudatlan sorsközösség, ahol mindenkinek jut hely, ha már idevetődött.

A kötet utolsó darabja kivételesen nem színpadra készült, Hajdu Szabolcs a Csóka című Tar-novellából írt költői szépségű forgatókönyvet. Ez az olvasva is izgalmas, meg nem valósult filmterv zárja a kötetet.

A mi országunk kötetbemutatójára a Stúdió K-ban kerül sor (1092 Budapest, Ráday utca 32.)

Időpont: 2019. december 12. 17 óra

A könyvbemutatón Mikó Csabával, Horváth Csabával, a Stúdió K és a Forte színészeivel Sándor L. István beszélget.

A könyvbemutatón a részvétel ingyenes. A beszélgetést követően a Szürke galamb című előadását játssza a Stúdió K, ez a szokott módon, színházjeggyel tekinthető meg.

A mi országunk kedvezményesen megvásárolható a könyvbemutatón.

Folyamatosan kapható a Színházi könyvek webáruházban (szinhazikonyvek.hu).