Újra műsoron Orosz Ákos monodrámája, A szökés

2019 december 08. vasárnap, 12:05

Gérecz Attila költő életének izgalmakban bővelkedő, rendkívüli szakaszát mutatja be a darab. Csuja László rendezővel Orosz Ákos egy olyan pesti srác lélekrajzát vitte színre, akit a hatalom nem tudott megtörni. A monodráma december 8-én, vasárnap újra látható a Vígszínház Házi Színpadán.

Gérecz Attila 1956. november 7-én halt hősi halált a Klauzál tér mellett. A Rákosi-rendszerben politikai okokból bebörtönözték, ekkor kezdett verseket írni. Írásainak legfontosabb erénye az, hogy testközelből érezhető, milyen volt a korszakban börtönben lenni.

Fotó: Vígszínház

Orosz Ákos intenzív előadásmódjában ismerhetjük meg 2019. december 8-án, vasárnap a Vígszínház Házi Színpadán a költő nem mindennapi történetét. A darab központi motívuma Gérecz 1954-es szökése a váci börtönből. Átúszva az áradó Dunát, régi szerelménél keresett menedéket, akinek új kedvese elárulta, így ismét elfogták, és sötétzárkát kapott. Az előadás első fele a szökés folyamatáról szól, míg második része arról, hogyan küzd meg a börtönben magányosan a kudarccal és árulással. Hogyan képes a börtönben a költészet segítségével életben maradni, s végül eljutni abba a létállapotba, hogy hinni tudjon az életben és a szabadságban.

Gérecz Attila költészetét a Kádár-rendszer elhallgatta, így máig lappang az irodalmi köztudatban. A feszült történet, és az intenzív színészi jelenlét könnyen befogadhatóvá teszik az előadást.