Alföldi Róbert: “Aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon”

2019 december 09. hétfő, 12:04

A hétvégén a Jurányi Házban Alföldi Róbert, Boross Martin, Lengyel Anna és Gócza Anita vett részt egy beszélgetésen, ahol a kulturális finanszírozást gyökeresen átalakító javaslatcsomagról esett szó.

“Fel akarnak állítani egy olyat rendszert, hogy aki rendes állampolgár, és aki őket támogatja, aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon” – jelentette ki Alföldi Róbert, aki szerint nem nagyon maradt már olyan terület, ahol a szakmaiság megmaradt, és úgy véli, a magyar kormánynak nincs víziója a kultúráról. “Ez nem az első ilyen lépés az elmúlt rövid időszakban, ez az utolsó lépés. Mert most már minden meg van szüntetve, és minden az ő szándékaik szerint fog működni” – fogalmazott a rendező.

Boross Martin szerint indirekt cenzúra az, ha a kormány beleszól majd abba, hogy ki vezesse a színházakat. Úgy véli, ha esetleg a kialakult helyzet miatt megszűnnének a független színházak és társulatok, az nem jelenti azt, hogy többen mennek majd el az állam által támogatott teátrumokba, és tulajdonképpen egy kulturális sivatagot fog létrehozni.

“Azt gondolom, hogy színházba járni, színházat nézni, ma nagyon sok embernek a hozzátartozik az életéhez… Azt gondolom, hogyha nem lesz hova menniük, és mi nézniük, akkor az előbb-utóbb fel fog nekik tűnni. Nagyon nehéz arról beszélni, hogy mit lehet csinálni, hiszen iszonyúan nem tudunk összefogni. A nézőkben lehet bízni, illetve Martinék generációjában” – mondta Alföldi Róbert.

Forrás: Index, HVG
Leadfotó: Halász Júlia, 444