Kerényi Imre emlékére nyílt kiállítás a Madách Színházban

2019 december 09. hétfő, 14:40

A Madách Színház egykori rendező-igazgatója, Kerényi Imre emlékére nyílt kiállítás a Tolnay Szalonban. A megnyitón Balatoni Monika dramaturg-rendező vezetésével Szirtes Tamás, Piros Ildikó, Dunai Tamás, Pikali Gerda és Nagy Sándor is felidézte emlékeit a tanárról, pályatársról, rendezőről, igazgatóról, barátról.

A kiállítás különböző blokkokat dolgoz fel, a fotók, írások felidézik Kerényi Imre sokoldalúságát, ‘arcait’: megismerhetik az édesapát, a nagypapát, a színész-pedagógust, a rendezőt, a színház ‘csinálót’ és a közéleti szereplőt is.

Fotó: Madách Színház

Az emlékkiállítás nyitóbeszédében Piros Ildikó úgy fogalmazott: “Egy ember addig él amíg őrzi az emlékezet… Mi pályatársak visszük tovább Imre emlékét, jelen van a mindennapjainkban, hiszen hogy is lehetne több mint 50 évet elfelejteni…”

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója kifejtette:„Egy csodálatos nagy tehetségű rendező és igazgató volt, aki életének és művészi tevékenységének nagy részét a Madách Színházban töltötte. A mai napig sokat gondolok rá, a tehetségére, a fantáziájára… Jelentős személye volt a magyar színházi életnek.”

Fotó: Madách Színház

Szirtes Tamás arról is beszélt, hogy a mai Madách Színház rengeteget köszönhet Kerényi Imrének, többek között az épületet magát, hiszen igazgatása alatt alapozódott meg, hogy milyen technikai körülmények között játszhatnak majd.

Szirtes Tamás felidézte: „Alattam járt 2 évvel a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és a mai napig magam előtt látom akkori alakját: impresszív és lenyűgöző személy volt, mint Sorel, vagy mint egy Dosztojevszkij alak. Kerényi Imrét színházba teremtette a Jóisten.”

Fotó: Madách Színház

Nagy Sándor arról mesélt, hogy Kerényi Imre óráit az egyetemen mindig fegyelem és szigor jellemezte, ugyanakkor egyenrangú partnernek tekintette tanítványait. „Nem éreztük se kevésnek, se tehetségtelennek magunkat. 17 teljesen különböző karakterű embert vett fel. Én ezt az osztályt kaptam tőle. Olyan összekovácsoló erővel ajándékozott meg minket, mely a mai napig hatással van ránk.”

A kiállítás megnyitóján részt vett Kerényi Imre családja, ott voltak tanítványai, pályatársai, barátai.

A Madách Színház összeállítása:

Az emlékkiállítást január 19-ig tekinthetik meg a Tolnay Szalonban.

Színház.org