“A próbafolyamat tragikus vigasztalássá alakul” – Térey-bemutató az Örkény Színházban

2019 december 11. szerda, 14:05

December 20-án mutatják be a Lót – Szodomában kövérebb a fű című drámát: Térey János utolsó darabját Kovalik Balázs rendezi. A készülő előadásból az érdeklődők nyílt próbán kaphattak ízelítőt, erről számolt be testvéroldalunk, a Papageno.

Fotó: Horváth Judit

A Papageno cikkéből:

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója valószínűleg ritkán kerül olyan helyzetbe, mint a szombat déli, mintegy kétórás nyílt próbán: nem csupán a közönség, de ő is először látott részletet a készülő előadásból. A magyar színházakban prózai munkákat Kovalik Balázs náluk szokta rendezni – jegyezte meg a direktor.

Fotó: Horváth Judit

A „szokás” egy 2002. október 4-én bemutatott, az igazgató meghatározását kölcsönvéve, paradigmaváltó előadást, a Borisz Godunovot jelenti. Nem véletlen ez a jelző, hiszen az akkor még Madách Kamarának hívott színházban a Puskin-művel egy egészen új, a törzsnézők számára szokatlan színházi nyelv jelent meg, és innen, 2019-ből visszanézve egyértelműen kijelölte az utat.

Fotó: Horváth Judit

A Puskin-művet 2002-ben Radnai Annamária nyersfordításából Térey János írta színpadra. A címszerepet Gálffi László alakította, aki ezúttal Lót szerepét játssza. Az akkori és a mai színlap között további kapcsolódási pontok is vannak: Békés Itala színészként, Antal Csaba díszlet-, Benedek Mari pedig jelmeztervezőként.

Fotó: Horváth Judit

Egy kortárs magyar dráma ősbemutatója mindig fontos szakmai feladat, a Lót… azonban Térey János halála miatt különleges jelentőséggel is bír. Nem erre az évadra tervezték a premiert, és a halálhírrel úgy tűnt, a vállalkozás egyáltalán nem valósul meg. Amikor azonban kiderült a hagyatékból, hogy kész a darab, Kovalik Balázs szabaddá tette magát, megváltoztatták az Örkény 2019/2020-as műsortervét, és – ismét csak Mácsait idézve – a próbafolyamat és a bemutató egyfajta „tragikus vigasztalássá” alakul.

Folytatást a Papagenón talál.