Tarnóczi Jakab rendezésében mutatja be a Bánk bánt a Katona

2019 december 11. szerda, 7:00

Katona József drámáját december 20-án mutatják be a Kamrában Elek Ferenc, Szirtes Ági, Dér Zsolt, Bányai Kelemen Barna, Pálos Hanna, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Dankó István, Rujder Vivien, Kovács Lehel és Bezerédi Zoltán szereplésével.

Ajánló a darab elé:

1213, II. Endre magyar király udvara. Mivel Endre járja az országot, helyette otthon, Esztergomban felesége, a meráni Gertrudis uralkodik. A magyar urak fortyognak: nem elég, hogy Gertrudis idegenszívű, nem magyar vérből származik, nem csak a magyaroknak oszt kiváltságokat, de ráadásul még nő is!

Fotó: Szokodi Bea

Erre tér haza Bánk bán, az ország nagyura, aki hol féltékenyen őrjöng itthon hagyott felesége, Melinda hűtlensége miatt, hol puhítani próbálja a főurakat és csillapítani az indulatokat, hol csak meztelen fegyverrel; magánkívül sok ideig tipeg-topog, mert főúri és magánéleti vágyai és kötelességei között képtelen döntéseket hozni.

Fotó: Szokodi Bea

A Bánk bán egy véres, végtelen, évszázados indulatokkal teli éjszaka története, amiben minden sértettség, összeférhetetlenségből eredő trauma és kisebbségi komplexus a felszínre bugyog. Egy éjszakáé, amiből talán jobb fel sem ébredni.

Fotó: Szokodi Bea

„ PETÚR (…)
Egy oly teremtés, akinek nem ez
hazája, – cinteremjeinkben a-
kinek lenyúgodott szülői nem
tevék le csontjokat, – ki gyermeki
játékainkban is nem osztozott volt:
bennünket az vajon szerethet-e?

BÉKÉTELENEK
Nem, nem!”

///
„BÁNK BÁN
Világot, itt! világot!”

Fotó: Szokodi Bea

Tarnóczi Jakab rendező az előadásról:

“A mi Bánk bánunk tulajdonképpen egy nagy kísérlet. Egyrészt kísérlet nekünk arra, hogy tudunk-e friss szemmel nézni erre a gigantikus szövegre, erre a nagyszabású műre és a benne szereplő szélsőséges alakokra. Másrészt azért kísérlet, mert azt is el kell érnünk, hogy amikor mi már pontosan felfejtettük mindazt, ami a műben van, akkor a néző mennyit tud ebből megérteni. A Bánk bán tűpontosan szól arról, hogy hol rontjuk el újra és újra Magyarországon még mindig a dolgokat. Bizonyos szempontból magát a Bánk bánt is félreértjük, hiszen folyamatosan ideológiákat fűzünk hozzá.

Fotó: Szokodi Bea

Általában azt keressük, hogy kinek van igaza, kinek az oldalára kell állnunk, ahelyett, hogy őszintén megvizsgálnánk a dráma minden egyes alakját, helyzetét, hogy egyáltalán van-e benne bárkinek is igaza, és nem inkább a szeretetlenségről, a sértettségről, a mellébeszélésről szól-e. Ahogyan ezt bizonyos alkotók vagy értelmezők sem hajlandók meglátni a drámában, úgy mi sem tudjuk ezt helyesen látni soha a magyar történelemben. Mindenki csak mondja a magáét, anélkül, hogy megértené a másikat, aki szintén csak a magáét mondja.” (Deszkavízió)

Fotó: Szokodi Bea

BÁNK BÁN
Írta: Katona József

II. ENDRE, a magyarok királya Elek Ferenc
GERTRUDIS, a királyné Szirtes Ági
OTTÓ, Berchtoldnak, a merániai hercegnek fia, Gertrudisnak testvéröccse Dér Zsolt
BÁNK BÁN, Magyarország nagyura Bányai Kelemen Barna
MELINDA, a felesége Pálos Hanna
MIKHÁL BÁN, Melinda bátyja Takátsy Péter
SIMON BÁN, Melinda bátyja Rajkai Zoltán
PETÚR BÁN, a bihari főispán Dankó István
BENDELEIBEN IZIDÓRA, thüringiai leány Rujder Vivien
BIBERACH, egy lézengő ritter Kovács Lehel
TIBORC, paraszt Bezerédi Zoltán

Díszlet-jelmez Kálmán Eszter
Jelmez asszisztens Böhm Katalin
Dramaturg Varga Zsófia
Zene Hunyadi Máté, Bencsik Levente
Súgó Boncza Anita
Asszisztens Hornung Gábor
Rendező Tarnóczi Jakab