“Hogyan képes talpra állni az ember?” – Minden jót, Elling! az RS9-ben

2019 december 14. szombat, 7:00

Minden jót, Elling! címmel januárban mutatják be a Junion Színház, a Neptun Brigád és az RS9 Színház közös előadását.

Az RS9 Színházban a 2020-as év első színházi bemutatóját január 10-én tartják. Ingvar Ambjörnsen norvég író Vértestvérek című regényéből készült darabot viszik színre Minden jót, Elling! címmel. A Junion Színház, a Neptun Brigád és az RS9 Színház koprodukcióját Koleszár Bazil Péter rendezi.

Ajánló a darab elé:

Elling és Kjell egy hosszabb vidéki „szanatóriumi” pihenés után lehetőséget kapnak arra, hogy újra a mindennapok részeseivé válhassanak: Oslo központjában kiutalnak nekik egy lakást, ahol akklimatizálódhatnak. Ebben a mentoruk is a segítségükre van, de a kihívás még így is óriási. Amitől talán a leginkább félnek, az a külvilág – a telefonhívások, a napi bevásárlás, a szórakozás, az ismerkedés, a szexualitás. Ha kudarcot vallanak, mehetnek vissza „pihenni”. Ám egyszer csak betoppan hozzájuk egy nő…

A történet arról szól, hogyan képes talpra állni az ember

Németországban élő norvég író, Ingvar Ambjörnsen regényei Norvégiában és Németországban egyaránt nagy népszerűségnek örvendenek. A Minden jót, Elling! című színdarab Ambjörnsen Elling tetralógiájának harmadik kötetéből a Vértestvérek című, 1997-ben megjelent regényéből készült. E regényéből a dán Axel Hellstenius forgatókönyve alapján, a norvég Peter Naess rendezett filmet 2001-ben Elling címmel, amelyet 2002-ben Oscar-díjra jelöltek a Legjobb Idegen Nyelvű Film kategóriában. A színpadi változatot nem csak szerte Európában, de az USA-ban és Ausztráliában is játsszák a színházak.

A történet arról szól, hogyan képes talpra állni az ember, ha megfeneklett, ha padlóra került. Egy olyan barátság meséje, melynek során rájöhetünk, hogyan nyithatunk újra a külvilág felé, ha lebontjuk a magunk köré vont falakat, s hogyan találhatunk vissza a „normális életbe”. Ez a barátság egymásrautaltság is egyben, és annak is jó példája, hogy mennyi tanulnivalónk van egymástól.

“Magunkra ismerhetünk”

Elling és Kjell figuráiban, akik lépésről lépésre próbálnak rájönni, mi is vezet a boldogulásunkhoz, magunkra ismerhetünk. Nem biztos, hogy a hiba „ott kinn” van: lehet, hogy a saját hozzáállásunkon, belátásunkon és bátorságunkon múlik, hogy tudunk-e harmóniában élni a világgal. A szorongás, a félelem és a pánik azonban – mint korunk rákfenéi – komoly akadályokat gördíthetnek elénk, igyekezve megfosztani bennünket a mindennapok apró örömeitől, a barátságtól, a gondoskodástól, a közösségtől. Ám azért, hogy mindebben részünk legyen, erőfeszítéseket kell tennünk, ahogy a maga módján Elling és Kjell, ez a furcsa páros is próbálkozik.

“Nyisd ki az ajtót, és indulj el”

A szerző a két főhős karaktere révén a humort és az iróniát sem nélkülözve a legalapvetőbb érzéseinket és reakcióinkat tárja elénk. A bennünk, felnőttekben megbújó gyermeki ént mutatja be – annak sokszor ügyetlen tisztaságával, tétovaságával –, amit persze többnyire takargatni igyekszünk. Ám egyszer óhatatlanul eljön az idő, amikor ránk szakad a felnőtt lét minden baja és öröme. Ott kívül a világ, itt belül a félelem. Nyisd ki az ajtót, és indulj el.

“Egyik pillanatban hülyére röhögöd magad, a másikban összeszorul a szíved”

“Mindig is szerettem a skandináv filmeket. Egyik pillanatban hülyére röhögöd magad, a másikban pedig összeszorul a szíved. A mi darabunk is erre törekszik. A próbákon sokat nevetünk, vagy épp nagyon megérezzük a figurák szánalmat keltő törékenységét.

Számomra Elling eljátszása nagy kihívás, mert nem ilyen szerepeket szoktam játszani. Kőszínházakban semmiképp. Zárt, minimális gesztusrendszerrel rendelkezik a szereplőm, ami távol áll tőlem. De a belső világa, magánya és félelmei az enyémek. Sok váltása van Ellingnek már a szövege alapján is, amit majd hitelesítenem kell. És persze a humorát nem az olcsó megoldásokkal előadni. A kollégákkal a munka ragyogó. Mindig figyelünk arra, hogy a való élet benne legyen a szituációkban és a karakterekben” – mondja Baksa Imre.

Axel Hellstenius:
Minden jót, Elling!
skandináv komédia

Szereplők:

Elling: Baksa Imre
Kjell Bjarne: Vass György
Frank: Kövesdi László
Gunn, Nóra és Reidun: Kakasy Dóra

Ingvar Ambjørnsen Brødre i blodet (Vértestvérek) című regényét színpadra alkalmazta Axel Hellstenius.

Fordította: Domsa Zsófi Dramaturg: Duró Gábor
Jelmez: Pirityi Emese Díszlet: Vadász István
Fény: Csáki Rita Hang: Nagy Ferenc
Produkciós koordinátor: Sáfrány Eszter

Rendezte: Koleszár Bazil Péter

Bemutató: 2020. január 10. 19:30 Jegyek itt.
További előadás: 2020. január 20. 19:30 Jegyek itt.
Helyszín: RS9 Színház

Fotók: Dúró Gábor