Sírig tartsd a Sade! – Zeck Juli filozófus szörnyeteget alakít

2019 december 16. hétfő, 15:28

December 17-én először látható az Óvóhelyen a Sírig tartsd a Sade! című monodráma.

A darab egyetlen szereplője De Sade Márki, akit Zeck Juli formál meg. Az előadás a Manna és a Sín Művészeti Központ támogatásával valósul meg Kovács András rendezésében. Az alkotókkal olvashatnak rövid interjút.

“…Amikor 1775-ben “a megrontott kislányok” ügyében vádat emeltek ellene, Sade ismét Itáliába menekült, de titokban visszatért La Coste-ba, az egyik lányt pedig a nagybátyjánál rejtette el. A “kislányok” ügyét soha nem nyomozták ki alaposan, és bár néhány napvilágra került részlet emlékeztet a Szodoma százhúsz napja (1785) egyes epizódjaira, tudomásunk szerint az orgiáknak nem volt halálos áldozata…” (Kovács Ilona: Marquis de Sade – Börtönévek)

Kovács András és Zeck Juli / Fotó: Köő Adrien

Villáminterjú az alkotókkal:

Miért nyúltatok ehhez a témához?

A hatalomról akartunk beszélni, valami olyan figurán keresztül aki nehezen találja helyét a társadalomban. Mi is nehezen találjuk a helyünket,és ennek főként az az oka, hogy nehezen viseljük amikor valaki dominálni akar. Sade kiröhögte a nála hatalmasabbakat. Számunkra ez példaértékű. Különleges élmény Sade írásait olvasni, csupa elítélendő, borzasztó dolgot állít, amin az ember felháborodik, hogy aztán a következő oldalon már egyetértsen vele. Sade, bárkit képes meggyőzni a maga igazáról, hogy aztán hülyére vegyen és leleplezze, hogy amiről az imént meggyőzött, az képtelenség. Filozófus, aki a szörnyeteg szerepkörében tetszeleg. Pornóba csomagolja a mondandóját, csak azért,hogy meghallgassák. Gondolkodni tanít és rácsodálkoztat arra, hogy milyen manipulatív a körülöttünk lévő világ, és mennyire könnyen átejthetőek vagyunk. Sade olyan figura akit szívesen látnék az utcán, vagy kávéházakban. Egy humoros művelt értelmiségi, akivel nem lehet packázni.

A darab alapanyagai nagyon nehéz irodalmi, filozófiai szövegek, amelyek mindegyikéhez külön helyzeteket kell teremtenünk, hogy elmondhatóak legyenek. Ezeket a helyzeteket a színészből kell kibontanunk, egy csapongó, szinte skizoid figura alakváltásain keresztül. Ez közös munka, és nagyon nehéz. Főként a színész számára, borzasztó kimerítő. Mivel az előadásunk szerint a közönség és a színpadi helyzet is a márki víziója, meg kell találnunk egy olyan megszólalási módot ami elég érthető, ugyanakkor elég groteszk is ahhoz, hogy vízió legyen.

Fotó: Zeck Péter

Rendező és színésznő az életben férj és feleség, hogyan dolgoztok együtt a próbafolyamat alatt?

Először kollégákként figyeltük egymást a színpadon. Gyakran vitáztunk szakmai kérdésekről, így, még mielőtt a magánéletünkben is egymásra találtunk volna, már folyton a színházról beszélgettünk. Egy idő után biztosak voltunk benne, hogy szeretnénk valamit csinálni közösen. Ha lehet akkor úgy, hogy az előadás összes szegmensét mit találjuk ki és hozzuk létre. Ez most két produkcióval is megvalósulni látszik, az egyik, a Sírig tartsd a Sade! című, amit december 17-én mutatunk be az Óvóhelyen, a másik, a Kert munkacímű előadásunk, ami egy új magyar dráma ősbemutatója is lesz egyben, erre az évad végén kerül sor az RS9 Színházban, ezt most írja Kovács Dominik és Kovács Viktor. Mindkét előadás megvalósítását a Manna Produkció is támogatja.

De Sade márki figurája még egy férfi számára is kihívás, nőként még izgalmasabb és nehezebb feladat. Hogy bírkóztál meg vele?
Soha nem volt dolgom ilyen nehéz szereppel. Nem adja könnyen magát, menekül, mintha attól tartana hogy beskatulyázom. Nehéz megragadni őt, elmerészkedni vele a borzalmak birodalmába ahol minden megkérdőjeleződik és a feje tetejére áll. Végig kell gondolnom az ő gondolatait, amihez merészségre van szükségem – vallja Zeck Juli.

Fotó: Zeck Péter

Zeck Juli: 2005-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Négy évet töltött a Vígszínház társulatában, majd a Kecskeméti Katona József Színház tagja volt 2009-től 2012-ig. Négy év szabadúszás után 2016-tól 2019-ig a Csokonai Színház tagja volt. Jelenleg ismétszabadúszóként dolgozik.

Kovács András: Mensáros László-díjas színész-rendező, 2017-ben végzett a Kaposvári Egyetemen, két évig volt a Csokonai Színház tagja, jelenleg szabadúszó.

SÍRIG TARTSD A SADE!
Óvóhely, december 17. 19:30

(Bp., Bartók Béla út 60.)