Milliárdos programot indít a kultúrtao-pénzből a Nemzeti Színház

2019 december 21. szombat, 22:53

Egy Déryné Program nevű kezdeményezésre költi a Nemzeti Színház azt az 1 milliárd forintot, amelyet a támogatás megítélésekor még be sem jegyzett Déryné Nkft.-nek ítélt meg a kormány az előadó-művészetek taopótló többlettámogatására szánt pénzből – derült ki a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján.

Az Index beszámolójából:
A teljes beszámoló itt olvasható.

A Déryné Program célja az volna, hogy jusson minőségi kultúrához, profi színházhoz az is, akinek eddig erre nem volt lehetősége, vagy élethelyzete miatt nem akart ilyesmivel foglalkozni. Ezzel a feladattal bízta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Színházat, mert „a kultúra mindenkié, és nem csak egy szűk elité”. 

Hogy milyen színház jusson el a kistelepülésekre, arról pedig a saját elmondása szerint egy hasonló programot már 11 évvel ezelőtt is kezdeményező Vidnyánszky Attila fog dönteni: részben saját színháza már létező előadásai fognak útra kelni, részben új, a célra alkalmas előadások létrejöttét fogják támogatni, részben pedig „az egész szakma jelentkezhet” kész, utaztatható előadással; bár a program a magyarországi településeket célozza, akár határon túli társulat is részt vehet benne – mondta el Vidnyánszky Attila.

Mindemellett a program a célok szerint többletmunkához juttatná a fiatal színészgenerációt és új nézőkhöz a vidéki színházakat, mert ideális esetben a környező falvak művházaiban a színházat megszerető nézők majd rászoknak a megyeszékhely nagyszínházára is.

“Mindez indokolja Fekete Péter szerint a kiemelt közpénz-felhasználást, valamint azt is, hogy mindezt a kultúrtao eltörlése után, a támogatás pótlására elkülönített összegből fedezik. Ez ugyanis az a program, amelynek nagy meglepetésre 1 milliárd forintos támogatást ítélt meg a kormány. A meglepetés annak szólt, hogy a pályázat hivatalosan arra az összegre vonatkozott, amellyel a kulturális kormányzat a kultúrtao eltörlése után kárpótolta azokat az előadó-művészeti szervezeteket, amelyek eddig is jogosultak voltak erre a támogatási formára. És amelyre így a frissen alakuló, a támogatás megítélésekor még be sem jegyzett Déryné Nonprofit Kft. értelemszerűen nem lett volna jogosult. Ennek ellenére ez kapta a döntések legutóbbi körében a harmadik legmagasabb támogatást, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (1,8 milliárd) és az L. Simon László korábbi cégeinek címére bejegyzett Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány (1,1 milliárd) után” – hívta fel a figyelmet az Index.

Fekete Péter  az Indexnek elmondta, hogy a kulturális tárca nagyon elégedett:  “Elértük a célunkat, minden egyes eddig taónak nevezett közpénz-forint az előadó-művészeti szféra erősítésére ment.”

Fekete azt is hozzátette, hogy a pályázatok elbírálásakor sok olyan igénylőt elutasítottak, amely korábban jelentős jutalékokat fizetett a tao-közvetítésért, amelynek gyanúsan magas volt a jegybevétel-növekedése az elmúlt évhez képest, vagy átfedések voltak más pályázó cégekkel a tulajdonosi körben. Ahogy ő fogalmazott: “a tao-pótlás kiosztásakor végre rövidre zártuk a megkérdőjelezhető és kétes kérdéseket”.

A teljes beszámoló itt olvasható.