Tartuffe – ‘Tragikomikus tűzijáték’ a Katonában

2019 december 22. vasárnap, 7:00

December 21-én mutatta be Molière Tartuffe-jét a Katona József Színház Bocsárdi László rendezésében

Ajánló a darab elé:

Kiről szól valójában a Tartuffe? Egy minden hájjal megkent szélhámosról, aki éppen a morál álruháját felöltve követi el a legnagyobb disznóságokat? Egy kétségbeesett kispolgárról, aki mindenáron be akarja bizonyítani feleségének, hogy az úr a házban csakis ő lehet, és ezért képes egy hűségesnek mutatkozó kutyát farkassá vadítani? Imposztor, becsapott? Tettes, áldozat? A helyzet nem olyan egyszerű, hogy csak úgy, könnyedén bárki beskatulyázhatna bárkit is.

Kocsis Gergely, Máté Gábor / Katona József Színház: Tartuffe / Fotó: Horváth Judit

De mégis, miről szól akkor a Tartuffe? Egy furcsa családdráma lenne, amelyben a belső problémák egyetlen bűnbakra vetülnek? Egy költői önvallomás arról, hogy amennyiben a helyzet úgy hozza, mindannyian megkísérthetők vagyunk? Ürügyként szolgáló történet, amely leleplezi a láthatatlan és személytelen háttérhatalom önkényes igazságszolgáltatását? Az ellentmondásosságba feszülő racionalizmus tragikomikus tűzijátéka.

Kocsis Gergely / Katona József Színház: Tartuffe / Fotó: Horváth Judit

Bocsárdi László rendező a Tartuffe-ről:

“Ezek a néhány ecsetvonással felrajzolt, elképesztő ellentmondással teli mikrószituációk, melyeket sikerült Moliére-nek nagyon sűrítetten, távolságtartóan megfognia, már önmagukban is hordozzák a nevetségességet. Felismerem a fájdalmasságát és a röhejességét a mi botladozásainknak. Akkor lesz jó ez az előadás, ha ez így tud működni, és a néző szituációról szituációra újabb és újabb dolgokkal és váratlan szemszögekkel találja magát szembe. (…)

Tasnádi Bence / Katona József Színház: Tartuffe / Fotó: Horváth Judit

Engem Tartuffe nagyon zavarba ejtett, amikor elkezdtem másképp olvasni, mint ahogy „szokták”. Mindjárt kapcsolódom ahhoz, hogy a néző számára milyennek hathat Tartuffe. Én magam, mikor túljutottam azon, hogy ne úgy lássam, mint a gonosz megtestesítőjét, arra kezdtem figyelni, mitől és hogyan válik azzá amilyennek szokás látni (vagy mint aki gonosszá válik); más-más pillanatokban különböző arcait kezdtem észrevenni Tartuffe-nek, mint ahogy Orgonnak is – ebben az értelemben tehát számomra nincs nagy különbség közöttük. Azt gondolom, hogy az az esélye meglesz majd ennek az előadásnak, hogy Tartuffe figuráján elcsodálkozzon a néző.

Ónodi Eszter, Keresztes Tamás / Katona József Színház: Tartuffe / Fotó: Horváth Judit

Nem ismerem teljes mélységében a Tartuffe-játszás hagyományát, de alapjaiban egy ilyen játszási hagyományt az határoz mindig meg, hogy az adott színjátszás hogyan viszonyul ahhoz a szöveghez éppen. Fontos alapszempont, hogy Moliére a commedia dell’ artéból indul ugyan ki, de van nála egy nagyon erőteljes továbblépés: ő az, aki meghonosítja Franciaországban többek között egy új, másfajta beszédtechnika használatát, mint ami addig volt. Addig patetikusabban, felmutatottabban játszottak, és ha komolyan lehet venni Bulgakov Molière úr élete szövegét, akkor Molière-től kezdődően hitelesebb, a természeteshez közelebb álló játékmódban és beszédtechnikával játszottak már – ezzel is forradalmasítja a francia színházat.” (Pótszékfoglaló)

Tasnádi Bence, Bánfalvi Eszter, Mészáros Blanka / Katona József Színház: Tartuffe / Fotó: Horváth Judit

Bánfalvi Eszter újra a színpadon:

“A színház eleve nem tud nem aktuális lenni, mert minden dráma az emberről szól. A jelenlegi produkcióban az az izgalmas, hogy Bocsárdi a benne szereplők személyiségének különböző mozaikjai felől közelíti meg a történetet. Megnyilvánulásaik roppant szélsőségesek. Ebből próbálunk meg igazi, hús-vér embereket megalkotni, akik aztán találkoznak egymással, majd ezekből a találkozásokból alakulnak ki a különböző helyzetek, születnek konfrontációk és megoldások. Bocsárdi mélyen bízik Molière emberismeretében és emberábrázolásában, éppen ezért mindenféle világnézeti, politikai koncepciót félretesz. Bőven elég és pontos az, amit Molière megírt. Továbbá az lesz a különlegessége a mi előadásunknak, hogy nem versben játsszuk, hanem prózában, a szövegkönyv többféle fordításból született meg. Élesebbek, szikárabbak így a mondatok. (…)

Bánfalvi Eszter / Katona József Színház: Tartuffe / Fotó: Horváth Judit

Igyekszem a színházat összhangba hozni az anyasággal. Mivel Lovas Rozi is babát vár, a Radnóti Színház Futótűz előadásában én veszem át a szerepét. Aztán lesz egy bemutatóm a Rózsavölgyi Szalonban március végén. Jelenleg szabadúszó vagyok, tehát nyitott vagyok sok mindenre, de válogatok, mondok nemeket, mert nem szeretném elveszíteni azt az időt, amit egyébként a gyermekemmel tölthetnénk.” (Deszkavízió)

Ónodi Eszter, Keresztes Tamás / Katona József Színház: Tartuffe / Fotó: Horváth Judit

Írta: Molière. Alice Georgescu román fordítása alapján a szövegkönyvet készítette: Kali Ágnes és Bocsárdi László.

Szereplők: Fekete Ernő, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Vizi Dávid, Mészáros Blanka, Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Bánfalvi Eszter m.v., Borbély Alexandra, Darvasi Áron, Erdélyi Flóra, Tamáskó Áron, Veszelovszki Janka.

Díszlet: Bartha József. Jelmez: Cs. Kiss Zsuzsanna. Jelmezasszisztens: Kovács Ildikó. Világítás: Bányai Tamás. Fény programozó: Pető Gergő. Világosító: Makray Gábor. Dramaturg: Kali Ágnes. Hangosító: Párizs Misha. Zene: Bocsárdi Magor. Súgó: Héricz Anna. Ügyelő: Valovics István. Asszisztens: Fejes Vera. Rendező: Bocsárdi László.

Máté Gábor, Kocsis Gergely / Katona József Színház: Tartuffe / Fotó: Horváth Judit

Munkatársak: Fodor István, Fórián Péter, Brusznyicki János, Lakatos Dezső, Nánási Fedor, Szabó András, Szakács László, Szalontai István, Varga Attila, Kovács Bálint, Volf Gergely, Szirmai Zsolt, Tölli Judit, Kertész Janka, Bárány Bence, Jászai Martin, Mészáros Gábor, Batta Eszter, Elek Bea, Kulcsár Nóra, Ipacs Szilvia, L. Gazdag Ágnes, Szeberényi Lejla, Bari Bogi, Tóth Barbara, Méreg Mariann, Hűgel Katalin.

Külön köszönet Alice Georgescunak, hogy a darab román fordítását Bocsárdi László és a Katona József Színház rendelkezésére bocsátotta és ezzel is hozzájárult a színpadi szöveg megalkotásához.