Bánatos kurváim emlékezete – Hegedűs D. Géza előadása a Mozsár Műhelyben

2019 december 28. szombat, 10:53

A Nobel-díjas Gabriel García Márquez világhírű regénye alapján készült előadást december 31-én mutatják be.

Fotók: Mozsár Műhely

“A kilencvenedik születésnapomra azt az ajándékot találtam ki magamnak, hogy egy szűz kamaszlánnyal töltök egy szenvedélyes éjszakát. Eszembe jutott Rosa Cabarcas, egy titkos találkahely tulajdonosnője, aki értesíteni szokta a jobb ügyfeleit, ha akadt egy feltálalható primőrje. Sem az ilyen, sem a másféle obszcén csábításainak nem engedtem soha, de ő nem hitt az elveim tisztaságában. Az erkölcs is csak idő kérdése, mondta egy kaján mosollyal, majd meglátod.” /részlet Gabriel García Márquez regényéből/

A közismert és megbecsült újságíró egy ajtó előtt áll. Keze a kilincs felé nyúl. Vajon mi hozta ide? Sosem szűnő férfiassága? Nosztalgia? Hiány? Az elszalasztott lehetőségek szelleme? Ebben a pillanatban nyomja le a kilincset. Még sejtelme sincs róla, hogy ezzel kezdődik el életének eddigi legszenvedélyesebb időszaka…

A Nobel-díjas Gabriel García Márquez világhírű regénye alapján.

Hegedűs D. Géza az előadásról:

Ez a kilencven év magány. Egy kilencvenedik születésnapját ünneplő fickó monológja, egy olyan emberé, akiben egyszer csak, élete drámai pillanatában felhasad a múltja és mind az a tapasztalat, életélmény vagy annak hiánya, ami a kilencven év alatt felgyülemlett, elkezd belőle áradni. Különleges, költői-realista visszafiatalodási folyamat, amivel birkózni nagyszerű.

Egy fickó 90 évesen ráébred arra, hogy totális magányban telt az élete. Újságíróként dolgozik, de magát csak közepes tehetségűnek tartja, úgy is fogalmaz, hogy csupán táviratdagasztó. Az élete szürke, hétköznapi, sohasem kötődött senkihez, eltemette a szüleit, abban a házban él, ahol megszületett, abban az ágyban alszik, ahol egykor a szülei és azt reméli, ugyaninnen fog eltávozni az élők sorából. Ez az ember pedig a kilencvenedik születésnapjának estéjén találkozik egy fiatal lánnyal, aki felnyitja a szemét.

Ezután egy esztendő alatt végigéli mindazt az edukációs, szocializációs, kulturális és szexuálpszichológiai felnőtté válási folyamatot, ami egy normális emberi életben mindenkinek megadatik, neki viszont kilencven év alatt soha egy pillanatnyi esélye sem volt rá. Egy igazi ősrobbanás, varázslatos történet.

Játssza: Hegedűs D. Géza. Színpadra átdolgozta: Erdeős Anna. Jelmez: Baracsi Orsolya. Díszlet: Taksás Mihály. Zeneszerző: Mátrai Péter. Női hang: Vándor Éva. Fordító: Székács Vera. Rendező munkatársa: Klopfer Alexandra. Rendező: Erdeős Anna.