Yvonne – Új helyen, új darabot próbál a Maladype Színház

2019 december 29. vasárnap, 10:52

Balázs Zoltán, a Maladype Színház alapító-vezetője az ATV Start vendége volt. 

A Maladype Színház idén ünnepli fennállásának 18. évét. A magyarországi független színházi szféra egyik legmeghatározóbb alkotóműhelye előadásaival Európa, Ázsia és Amerika számos országában rendszeres vendége a nemzetközi fesztiváloknak.

Jelenleg Witold Gombrowicz Yvonne című drámáját próbálják a Fészek Művészklubban, ahol a társulat ideiglenesen próba- és játéklehetőséget kapott. Balázs Zoltán rendezését 2020. január 25.-én láthatja a közönség a Fészek Művészklub Színháztermében.

A Maladype társulata 2019 áprilisában, lakótársi gondatlanság következtében elveszítette állandó játszóhelyét, a Maladype Bázist, így a színház mindennapi működése és fennmaradása veszélybe került. A próba- és játszóhelyül szolgáló Mikszáth téri lakásszínház beázott, a technikai eszközök, valamint a repertoáron lévő előadások díszletei és jelmezei tönkrementek.  Ennek kapcsán, Balázs Zoltán úgy fogalmazott: “Valami bezárul, valami kinyílik. Megpróbálunk a mostani helyzetből erényt kovácsolni. Picit hontalanná váltunk, bár külföldön játszunk leginkább, ilyen értelemben részei vagyunk a világ színházi kultúrájának. Nincs állandó játszóhelyünk, de szeretnénk egy radikálisabb váltást, egy jelentősebb új helyszínt találni. (…) Három dolog segít minket, a humorérzék, a jó társaság és a belső hovatartozás” – fejtette ki a társulatvezető, aki azt reméli, hogy legendő működési támogatást kapnak a fennmaradáshoz, noha úgy véli, a szakmán belül zajló “törzsi háborúk” nagyban meghatározzák, hogy ki kerül ideig óráig látszólag jobb helyzetbe.

Balázs Zoltán arról is beszélt, hogy a hosszú évek gyakorlata, a jó idegrendszer és az, ha az ember tudja a dolgát, ha van valamiféle belső zöldjelzés, ami motorizálja a munkáját, segít abban, hogy nagy lendülettel tudja belevetni magát az alkotásba.

A készülő előadásról szólva elárulta, az Yvonne egy játékos, bizonyos szempotnból a nézők és az alkotók mai viszonyára reflektáló párbeszéd lesz a közönséggel.

Mikor, hol látható az előadás?
2020. Január 24. – Péntek20:00
 Fészek Művészklub  (nyilvános főprópa)
2020. Január 25. – Szombat19:00
Fészek Művészklub  Jegyet itt is válthat. (bemutató)
2020. Január 26. – Vasárnap19:00
Fészek Művészklub  Jegyet itt is válthat.
2020. Január 27. – Hétfő19:00
Fészek Művészklub  Jegyet itt is válthat.
2020. Január 28. – Kedd19:00
 Fészek Művészklub  Jegyet itt is válthat.