Domestic Noise – Performansz a párkapcsolati témákról Kálmán Eszterrel és Friedenthal Zoltánnal

2020 január 03. péntek, 10:01

Hangok és zörejek segítségével mesél párkapcsolati témákról Kálmán Eszter kísérleti performansz előadása, a Domestic Noise, a bemutatót január 31-én tartják a Trafóban. Az alkotót a Librarius kérdezte.

A librarius.hu cikkéből:

“Évek óta foglalkoztat a gondolat, hogy miként lehet hangokból és zörejekből narratívát építeni. Eleinte Marilyn Monroe halála volt a sorvezetőm. A mai napig nincs biztos válasz arra, hogy gyilkosság vagy öngyilkosság történt-e azon az éjszakán. A lakása be volt poloskázva a Kennedy elnökkel való kapcsolata miatt, a felvételeket meg is találták, de a hanganyag legfontosabb része hiányzik. Az eset jól rímelt ahhoz a gondolkodásmódhoz, mely szerint hangok segítségével egy teljes történetet el tudunk mesélni. A Marilyn Monroe témát végül elhagytuk, elsősorban a háztartásokban előforduló hangokra és zörejekre akarunk fókuszálni” – számolt be Kálmán Eszter.

Fotó: Centrál Színház

A tervező a Domestic Noise című előadást leginkább kísérleti perfomanszként tudná leírni. “Friedenthal Zoltánnal állunk majd a színpadon és hangokat gyártunk, melyeknek segítségével párkapcsolati pillanatokat hozunk létre. A hangokat, zörejeket különböző sávokra rögzítjük, melyek egymásra épülnek, és ebből alakul ki az előadás narratívája” – tette hozzá.

“Nehezen tudtam volna elképzelni, hogy egy színésznőt kérjek fel erre a színészileg meghatározhatatlan feladatra, ezért én leszek az egyik szereplő, a másik pedig Friedenthal Zoltán, aki az előadásaim zeneszerzője szokott lenni Kákonyi Árpáddal. Zoli a férjem, így adta magát, hogy párkapcsolati témákkal foglalkozzunk. (…) A saját életükből merítünk majd, illetve azt fogjuk eltúlozni és továbbgondolni” – árulta el Kálmán Eszter.

A teljes interjú itt olvasható.