Már nem ott élek- Egy indián naplója – Csiby Gergely monodrámát játszik

2020 január 07. kedd, 7:54

A Spirit Színházban futó Már nem ott élek- Egy indián naplója címet viselő darab Sherman Alexie világhírű életrajzi regényének, a Junior – Egy indián naplója című könyvének az adaptációja. 

A címből már következtethetünk, hogy ez bizony nem egy amerikai leányregény lesz, hanem egy színesbőrű fiatal, korántsem akadályoktól mentes életének története egy indián rezervátumban.

A Már nem ott élek… fiatalokat érintő aktuális témákat feszeget. Egy olyan fiúról szól, aki elhagyja szülőföldjét, a rezervátumot, hogy kitörhessen az anyagi nyomorúságból. 

A darab elején megismerjük Arnold Spirit Juniort, majd szép sorban a körülötte élő embereket, akik hol megnehezítik, hol segítik a boldogulását egy korántsem toleráns világban.

Csiby Gergely számos szerepet játszik párhuzamosan és saját magát kíséri élőzenével, egy loop app segítségével születnek dallamok a fülünk hallatára.

A darabot az alkotó kiskamasz kortól, egészen a nyugdíjas korosztályig ajánlja.

A produkció eredetileg az Ódry Színpadra készült, vizsgafeladatként született. “Negyedévben mindenkinek kellett készíteni egy egyszemélyes előadást. Úgy voltam vele, hogyha már van egy ilyen feladat, akkor megpróbálom kihozni belőle a legtöbbet. Hosszú anyagkeresés után találtam meg Sherman Alexie regényét. Egy olyan vizsgát sikerült létrehozni, amelyet azóta az egyetem falain kívül is bemutathattam az ország különböző pontjain” – mesélt a darab keletkezéséről Csiby Gergely a Magyar Hírlapnak.

A monodráma egyik különlegessége a díszlet: tíz kartondoboz segítségével jelennek meg a különböző terek. “A dobozdíszlet az én ötletem volt. Tudtam, hogy egy indián sátrat biztosan felfestek a háttérbe, a dobozok pedig kifejezetten jól használhatók erre, mert ki lehet nyitni, át lehet forgatni őket. Mivel egyedül vagyok a színpadon, így tudom gyorsan megoldani a helyszínváltásokat. Mindez a történethez is kapcsolódik, hiszen a fiú a költözéskor „kipakolja” és elmeséli az életét” – magyarázta Csiby Gergely. 

“Szerettem volna foglalkozni a kisebbségek helyzetével. Ez úgy kapcsolódik hozzám, hogy édesanyám erdélyi, és ő is átélt hasonló dolgokat, amikor huszonévesen idejött Magyarországra. Az indiánok kirekesztésének és megkülönböztetésének problémáját átfordíthatjuk a kisebbségek helyzetére is: fontos és alapvető kéne legyen az elfogadás. Úgy érzem, hogy erről tudok beszélni az előadás kapcsán” – vallotta Csiby Gergely.

A teljes interjút itt olvashatja.

Következő előadások:
2020.01.13. 19:30,
2020.01.14. 19:30