Törvényen belül – A Narratíva új darabja a Radnóti Tesla Laborban

2020 január 07. kedd, 7:00

A Narratíva alkotócsoport bemutatóját január 6-án tartották. A négy fiatal rendező összefogásából született új színházi társulat Galgóczi Erzsébet darabját vitte színre.

Törvényen belül – próba / Fotó: Nagy Gergő

Ajánló a darab elé:

1959, Magyarország. Szalánczky Évát a határon agyonlövik, amikor talán emigrálni készül. Marosi hadnagy elhatározza, hogy kideríti Éva történetét és rejtélyes halálának okát. Nem tudjuk meg, ki ölt meg kit és miért, de Marosi a már nem élő Éva segítségével talán közelebb jut önmagához…

Törvényen belül – próba / Fotó: Nagy Gergő

A Törvényen belülben benne van az egész elmúlt rendszer és minden, ami hat ma is: kiskapuk, kompromisszumok, titkos szeretők, elhallgatások, elhazudott életek és mindezzel szemben Éva, aki nem hajlandó a megalkuvásra. Hiszen „Miféle hűség az, amire falakkal kell vigyázni?”

Törvényen belül – próba / Fotó: Nagy Gergő

A NARRATÍVA alkotócsoportról:

“A NARRATÍVA jelenleg egy gondolatkísérlet, játék. Szűken véve négyünket foglal magában: Hegymegi Mátét, Pass Andreát, Szenteczki Zitát és engem. A Szputnyik után voltam ezerfelé, kerestem, mikor és hogyan lehetne újraszervezni a független lét eggyel szervezetebb formáját, mint a projektről-projektre létezést. A Vígszínház jó tanulópénz volt, remek emberek voltak akkor ott, de amikor ültem a szereposztás felett, és azon gondolkodtam, hogy ha sok meghívott művésszel dolgozhatnék, akkor kiket írnék be, kik lennének az ideális szereposztásban, és az erős átfedésben volt azzal a csapattal, akikkel most dolgozunk a Kurázsin, szóval arra gondoltam, ha ezen kattogok, akkor miért nem kezdem el ennek a lehetőségét keresni.

Törvényen belül – próba / Fotó: Nagy Gergő

Bemutatóról-bemutatóra nagyon fárasztó összecsődíteni a pályázati pénzeket, a közreműködőket, és kiderült, mivel Mátéval már emberemlékezet óta ismerjük egymást és dolgozunk együtt, Andit még a Szputnyikból ismerem, Zitát a Színművészetiről, hogy gyakorlatilag ők is ugyanebben a helyzetben voltak, hasonló értékrenddel keresgélték azt, hogy lehetne kitörni az egy-egy Staféta vagy egy kollaboráció adta lehetőségekből. Leültünk beszélgetni, hogy lenne értelme közös érdekképviseletet csinálni, nem egymás elől elkönyökölni a pályázati lehetőségeket, hanem egymást erősíthetjük, tudod, mint régen Kaposváron, ahol nagy rendezők egymást nézték és véleményezték, nem felülrendeztek, hanem a másik rendszerét megértve szóltak hozzá. Rájöttünk, hogy mi ezt már csináljuk, csak nem intézményesült formában.

Törvényen belül – próba / Fotó: Nagy Gergő

Az ízlésünk nem mindig, de az értékrendünk sok tekintetben hasonló. Elkezdtünk agyalni, milyen kilátások vannak egy csapatalapításra azon túl, hogy a puszta túlélést megugorjuk, hogyan lehetne hosszútávon olyan projekteket csinálni, amik túlmutatnak az egyszeri  bemutatókon. Mostanra már másfél év van a négyünk közötti egyeztetésben, kicsiszolódott annyira, hogy türelmetlenek lettünk és elkezdtük csinálni. Buzog a mánia, az alkotási vágy. Mind az alkotótársaktól, a színészektől, a tervezőstábtól, a zenészektől olyan biztatást kapunk, hogy jelenleg ez a bizalom az üzemanyag a dologban.” (Kovács D. Dániel)

Szereplők: Hajduk Károly, Pető Kata, Friedenthal Zoltán, Terhes Sándor, Kárpáti Pál.

Író: Galgóczi Erzsébet. Dramaturg: Németh Gábor, Komán Attila. Zene: Gryllus Ábris. Koreográfus: Raubinek Lili. Jelmez-látvány: Nagy Fruzsina. Díszlet, fény, bábok: Jankó Mátyás. Rendező: Szenteczki Zita.

Törvényen belül – próba / Fotó: Nagy Gergő

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Füge Produkció, Nemzeti Kulturális Alap, Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete, Summa Artium Kultúratámogató Magánalap.

Külön köszönet Kulcsár Viktóriának.