Kezdődik a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

2020 január 08. szerda, 13:17

Szerdán kezdődik a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, az eseményre idén négy kontinensről érkeznek artistaművészek.

Szeitl Patrícia (k) Molly, valamint Leskó Boglárka (b) és Vellai Eszter (j) a tündérdémonok szerepében a Szent Boszorkány című mesemű bemutatóján a 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál nulladik napján a Magyar Cirkusz és Varieté budapesti művésztelepén 2020. január 7-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A produkciókat rangos szakmai zsűri bírálja el. A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik különlegessége, hogy a magyarországi utazócirkuszok igazgatói külön zsűrit alkotnak, amely díjazza az általa legjobbnak ítélt produkciókat.

Szerdán délután az artisták ünnepélyes bevonulásával kezdődik a fesztivál. Idén is három-három alkalommal lesz lehetősége a közönségnek megnéznie az A és a B versenyprogramokat, amelyekben neves artistaművészek mérik össze tudásukat. Január 10-én a Newcomer Showban a 70 éves Baross Imre Artistaképző Intézet tehetségei mellett a hazai cirkuszművészek kiválóságai mutatkoznak be. Január 10-én a Lyrical Circus Late Night Show – Egyéjszakás kaland című, erre az alkalomra összeállított műsorban etűdök, történetek és hangulatok elevenednek meg a költészet, a zene és az artistaprodukciók szimbiózisában.

Balogh Kata (b) a Szent Boszorkány és Darabos Péter (j) a hangszerkészítő szerepében a Szent Boszorkány című mesemű bemutatóján a 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál nulladik napján a Magyar Cirkusz és Varieté budapesti művésztelepén 2020. január 7-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A fesztiválhoz két további program kapcsolódik. A Szépművészeti Múzeumban az UNESCO égisze alatt tartandó nemzetközi szakmai konferencia a cirkuszművészet hazai és külföldi szellemi kulturális örökségének aktuális kérdéseivel foglalkozik. Január 10-én az Európai Cirkuszok Szövetsége (ECA) szakmai konferenciát tart a Mezőgazdasági Múzeumban. A szimpózium két nagy témája az artistaképzés és a cirkuszi utazó gyerekek oktatása-nevelése.

A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 13-án díjátadó gálaműsorral zárul.

Forrás: MTI, Színház.org