Liliomfi – Budapesten Fábián Péter és Benkó Bence rendezése

2020 január 10. péntek, 9:00

Fábián Péter és Benkó Bence rendezése január 12-én érkezik a Mu Színházba a celldömölki társulat előadásában.

Ajánló a darab elé:

Egy fővárosi éjjelen néhány ajtón-kopogás és borítékropogás úgy hozza, hogy sorsok pecsételődnek meg. Érdekek kívánnak, felmenők diktálnak, szerelmek fonódnak, kapcsolatok bomolnak. De ahogy a szív szava veszni látszik, két ettől s attól fűtött színész ferde hajlamok, és görbe hajnalok után nekivág a nagyvilágnak, hogy harminc határon által vágva végre mindenki a másiké lehessen.

A titkos légyottok színe pedig egy valutacsalogató vidéki fogadó, hol a vonat se járna, ha nem volna egy-két hadművelet, meg egy jó nagy pisiszünet. Megérkeznek a régi szobatársak, ideje hát a felhőszakadásnak; jön pár nyelvi lelemény, néhány pesti fejlemény, sági bordal és vasi borzas, népi jelleg és szabad nyelvek, mámoros percek és Ákos koncertek. A csórók unicumoznak, gazdagék csak vonatoznak, az asztalok felborulnak, a gyógyszerek elgurulnak, a pincért élve lelik, a zenekart jégre teszik; a fejetlenség feje pedig az eseménycentrum, színésztálentum: Liliomfi, a nemzetcenter, boszorkánymester személyesen.

A Liliomfi c. produkció a harmadik közös munkája a Soltis Lajos Színháznak és a k2 Színház rendezőpárosának Benkó Bencének és Fábián Péternek. Először a Hantocska című zenés mű-népmesét mutattuk be 2016-ban, majd ezt követte 2017-ben Szigligeti Ede: A Cigány című népszínművének színpadra állítása.

A két műhelyre egyformán jellemző, hogy a munka során igen nagy figyelmet szentel a közös alkotói munkának – értve ez alatt a színészek, rendezők, látványtervezők, zenészek együttesét. Ez egyfajta rendezői koncepcióként is felfogható, főleg úgy, hogy egy, a magyar színjátszás hőskorában játszódó, színészekről (is) szóló darab a celldömölki Soltis Lajos Színházban kerülhet színre – egy olyan helyszínen, ahol a színházi lét tulajdonképpen életforma, szenvedély, ahol a játékkedv, az új kihívásokkal szemben való merész, fiatalos és bátor kiállás mindennapos. Ezek azok a tulajdonságok, melyeken keresztül kibomlanak olyan rétegei is a történetnek, amelyek miatt az előadás teljes mértékben a színészeké, a celldömölki társulaté – mondhatni sajátos, megismételhetetlen adaptációja ez Szigligeti vígjátékának a Soltis Lajos Színházban.

Szereposztás: Szivák-Tóth Viktor, Ecsedi Erzsébet, Boznánszky Anna, Pesti Arnold, Ivák Bence, Temesi Zsolt, Nagy Zsuzsi, Piller Ádám, Nagy Gábor, Tóth Ákos.

Zenészek: Gregorich Zsófia, Gregorich Domonkos, Horváth Nóra. Muzsika: Horváth Szabolcs. Látvány: Mucsi Balázs. Kivitelezők: Marton Miklós, Bruckner Roland, Csula Emil, Mucsi Balázs. Technikus: Bruckner Roland, Csula Emil.