A menekültválság már a múlté? – Cláudia Dias ad választ a Trafóban

2020 január 13. hétfő, 8:14

Sokan gondolhatják, hogy a menekültválság már a múlté, Cláudia Dias viszont egy fonaldarab(ka) segítségével emlékeztet mindnyájunkat arra, hogy még korántsem ért véget.

A Trafó ajánlója:

Az előadás egy Palesztinából menekült 10 éves kisfiú történetén keresztül mesél történelemről, vallásról, háborúról, családról, különböző kultúrákról és a minket körülvevő világról.

Kedd: Minden, ami állandó, elpárolog előadás címének második része Karl Marx Kommunista Kiáltványából kiragadott mondat, ami már önmagában provokatívnak tűnik. A portugál koreográfus, Cláudia Dias fonaldarabja a kiindulópont, ennek segítségével hoz létre élő animációt egy terepasztalszerű színpadon, Luca Bellezze közreműködésével. 

Egy olyan korban, amikor a frontvonalak, falak és azonosításra váró menekültek csoportjai jelölnek ki „saját” területeket és a mindennapi diskurzus elválaszthatatlan eleme a radikális kifejezésmód, Dias egységre törekszik egy olyan vonal mentén, ami képes összetartani a (látszólag) különálló dolgokat.

Az előadás ritka érzékenységgel nyúl a menekültválság témájához és úgy mutat be egymástól különböző emberi sorsokat, hogy közben országokon és kontinenseken átívelő problémákra és összefüggésekre irányítja a nézők figyelmét. A személyes történetek és a fonalak, illetve egyéb tárgyak finom és kreatív használata maradandó élményt nyújtanak, amire még hónapokkal később is emlékezni fog az, aki a részese volt.

„Mint sokan a generációmból, én is le voltam nyűgözve Vasco Granja TV műsorától, elvarázsolt az a világ, amit képes volt gyurmával, kartonpapírral vagy egyetlen vonallal teremteni. Harmincegynéhány évvel később a Hét Év Hét Előadás című projekt második részében felelevenítem azt a világot, nevezetesen Osvaldo Cavandoli munkáját.

Tudva, hogy az egyenes a legrövidebb távolság két pont között, Luca Bellezzével úgy döntöttünk, hogy ez lesz a kiindulópontja a mi élő animációnknak, amit fonallal készítünk. Képkockáról képkockára haladva építettük fel a vizuális és hangi narratívát, amely szintetikusan ábrázolja a kortárs valóság bizonyos aspektusait. (…)” – Cláudia Dias

Mikor, hol?: 2020. január 17. 20:00 / Trafó