Az első Walpurgis-éj – Premierrel kezdi az évet a Feledi Project

2020 január 13. hétfő, 15:18

Február 1-én a Müpában Az első Walpurgis-éj premierjével indítja a 2020-as esztendőt a Feledi Project.

Február 1-én a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutatják be Mendelssohn Az első Walpurgis-éj című művét a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Feledi Project közös produkciójaként.

A kompozíció forrása Goethe, hiszen meghatározó szerepet játszik bennük a fausti boszorkányszombat-jelenet. Mendelssohn kóruskantátája is egy boszorkányszombat története, Goethe eleve megzenésítésre szánt balladájára. Az első Walpurgis-éj Magyarországon először szólal meg szcenírozott előadásban. Mendelssohn alkotásának első verziója 1831-ben keletkezett.

Psyché / Fotó: Papp Tibor

Mendelssohn az ősi hagyományt megtartó embereket a bigott keresztényekkel szembeállította a tisztaság és a hit képviselőivel, akiket a mű végén egy protestáns korálszerű, himnikus befejezéssel szimbolizál. A zeneszerző-kóruskantátája pedig életművében szokatlanul drámai: egy sodró erejű, viharos nyitányt jelenetek sora követ, amelyekből hiányoznak a hagyományos értelemben vett áriák.

Az előadásban Bakos Kornélia, Megyesi Zoltán és Szegedi Csaba operaénekesek szerepelnek, közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, karigazgató Tőri Csaba. Vezényel Hollerung Gábor, koreográfus-rendező Feledi János.

Február 17-én a Psyché című előadással vendégszerepel a Feledi Project a Móricz Zsigmond Színházban a Táncfarsangon. Az öt éve repertoáron lévő előadás először szerepel Nyíregyházán.

A Weöres Sándor műve ihlette táncelőadás egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. A 2015-ös veszprémi Tánc Fesztiválján díjjal jutalmazott darab címszereplője Horváth Zita, partnerei Halász Gábor Feledi János.