Gáspár Ildikó és Polgár Csaba rendezése készül az Örkényben

2020 január 14. kedd, 7:00

Az Andromakhé és a Zűrzavar 45 című előadásokat márciusban mutatják be az Örkény Színházban.

Andromakhé – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

ANDROMAKHÉ

Micsoda ökörség. Nem tűnt föl még soha senkinek, hogy az európai irodalom szerelmi történeteinek láttán, valójában el kéne mennie kedvünknek attól, hogy szerelmesek legyünk? Ám ennyi vereség és pusztulás láttán is kinek ment volna el a kedve a szerelemtől? Akkor minek mégis e roppant mennyiségű könny, vér, méreg, bosszú, gyilok, s mivégre a sok őrjöngés, téboly, sikoly, hisztéria? (…)

Andromakhé – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Kedves szerelmi regényeink hősei miért taszigálják szerelmesüket a halálba? Ha nem ők, akkor meg ki? Sors? Mi az? Isten? Ki ő? (…) Aki szerelmes regényt olvas, halálra vágyik? Miért tekintettük annyi évszázadon át szépnek a boldogtalanságot, miért élvezzük mások szenvedésének látványát, ha egyszer úgy vélekedünk róla, hogy nem jó? (…) Lehet-e különbséget tenni egy ilyen világban a slágerek és a filozófiák között? (Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről)

Andromakhé – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Szabó Lőrinc fordítása alapján. Szövegkönyv: Ari-Nagy Barbara, Gáspár Ildikó és Závada Péter. Díszlet, jelmez: Szabados Luca, dramaturg: Ari-Nagy Barbara, zene: Kákonyi Árpád, világítás: Baumgartner Sándor, mozgás: Horkay Barnabás, súgó: Mészáros Csilla, ügyelő, asszisztens: Laky Diána, rendező: Gáspár Ildikó.

Szereplők: Hámori Gabriella, Borsi-Balogh Máté, Patkós Márton, Józsa Bettina m.v., Dóra Béla, Vajda Milán.

Zűrzavar 2045 – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

ZŰRZAVAR 2045

2045-ben az Újorosz Birodalomban dúl az ellenállás. Elégedetlen emberek tízezrei fognak össze, hogy véget vessenek a féldiktatórikus, elnyomó vezetésnek. Vágyaik sokfélék, szövetségük ingatag, de indulatuk közös, ezért ijesztő. Egyetlen kormányzóság akad csak, ahol rend van és nyugalom, egy félreeső kis tartomány: Vengrija, azaz Magyarország.

Zűrzavar 2045 – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Kormányzója egy asszony, aki minden erejével igyekszik elhitetni a moszkvai vezetéssel, hogy Vengrija-tartományban is dúl az ellenállás, tehát Moszkva küldjön neki még pénzt, pénzt és még több pénzt. Nagy igyekezetében észre sem veszi, hogy a káosz már tényleg ott kopogtat az ajtaján… Káosz, zűrzavar, vagy ahogy az oroszok mondják ezt a furcsa magyar szót: zsűrzsavjar.

Zűrzavar 2045 – olvasópróba / Fotó: Horváth Judit

Szereplők: Kerekes Éva, Znamenák István, Bánki Gergely m.v., Jéger Zsombor, Takács Nóra Diána, Zsigmond Emőke, Máthé Zsolt, Csákányi Eszter, Békés Itala m.v., Lukáts Andor m.v., Terhes Sándor m.v., Nagy Zsolt, Kókai Tünde, Novkov Máté, Bíró Kriszta, Pogány Judit, Ficza István.

Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája alapján készült szövegkönyvmegírására összeesküdtek: Bánki Gergely, Gábor Sára és Polgár Csaba. Fordította: Györffy Miklós. Látvány: Izsák Lili, dramaturg: Gábor Sára, zene: Matkó Tamás, súgó: Horváth Éva, ügyelő: Mózer Zsolt, a rendező munkatársa: Érdi Ariadne, rendező: Polgár Csaba.