Zenés űrexpedíció Szemenyei János rendezésében a Madách Színházban

2020 január 17. péntek, 8:53

Január 18-án mutatja be a Madách Színház a Bolyongók című zenés űrexpedíciót Szemenyei János rendezésében. A színdarab Arany János, Buda Ferenc, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Szabó Magda, Tóth Árpád, Zelk Zoltán és Weöres Sándor verseinek felhasználásával készült.

Az előadásban Puskás Péter, Kovács Lotti, Szilvási Judit, Csányi Áron, Harsányi Márk, Haszonics Anett, Majer Jázmin, Náray-Kovács Zsombor, Neuhauser Emil Béla, Papp-Horváth Levente, Tóth Ákos is színre lép.

Szemenyei János az M5 Kult’30 műsorában úgy fogalmazott: “A 10-13 éves korosztályt nehéz rávenni a versolvasásra, hiszen az okostelefonok jobban vonzzák őket. Ezért is gondoltam arra, hogy az előadás központi témája legyen a vers. A produkcióban azok a gyerekek is szerepet kaptak, akik a Madách Színház Rocksuli című musicaljéből már kinőttek. Sokat gondolkoztunk azon, hogyan tudnánk vonzóvá tenni a verseket a fiatalok számára, és úgy véltük, a sci-fi környezet jó választás. Örülnék, ha a srácok úgy mennének haza a színházból, hogy arra gondolnak, milyen vagány előadást is láttak, de közben eszükbe jutna az is, melyik verset hallották, és elővennék az adott kötetet a könyvespolcról.”

Szemenyei János azt is elmondta, hogy a kiskamaszok már nem gyerekek de még nem is felnőttek, ebben a korban már az első saját döntéseinket hozzuk meg, ilyenkor alakulnak az első szerelmek, nő a felelősségünk.
“Szeretném ha a mű rávilágítana arra, hogy a költészet, a zene és a művészet segítségével a problémákat fel lehet dolgozni” – fűzte hozzá.

Az előadást 10 éves kor fölött ajánlják.

Egy zenés űrexpedícióról:

“Szárnyati! Hallasz minket? Vétel. Amióta elhagytuk a bolygót, semmit nem hallunk felőled. Mégis minden percben érezzük, hogy velünk vagy. A fülünkben kopognak a szavaid, rímeid, minden, amit tőled kaptunk. Szeretnénk megköszönni. Talán eljut hozzád ez a palackposta. Mi elindultunk a Föld felé. De még hosszú út áll előttünk. Sok mindent kell megbeszélnünk. Azt hiszem, nagy felfedezés küszöbén állunk. A felnőtté válás küszöbén. Szárnyati Géza, te ismeretlen, mégis ismerős lény, megmutattad nekünk, földi bolyongóknak, hol kezdjük. Megmutattad, mihez nyúljunk, ha elakadunk. Hogy ne csak túléljünk. Éljünk. Felelősek vagyunk a döntéseinkért. És van remény új világokat felfedezni. Külön-külön. És együtt is. Eszter voltam. Adás vége.”