Gulliver utazása – Zenés bolyongás a Magyar Színházban

2020 január 17. péntek, 8:52

Január 17-én kerül sor Jonathan Swift-Szabó K. István-Horváth János Antal Gulliver utazása című zenés bolyongásának premierjére a Pesti Magyar Színházban.

Fotó: Juhász Éva

Ajánló a darab elé:

Gulliver utazik, de hogy hová, hiába is keresnénk a térképen. Gulliver hajója a belső tengerek hullámait szeli. Olyan utazás ez, amely bármikor bárkivel megtörténhet, az önmagát kereső ember felfedező útja, önnön dimenzióit feszegetve, amely csodálatos világokba menekíti környezetének szorításából.

Fotó: Juhász Éva

Egyszerre izgalmas, szórakoztató bolyongás, különböző kulturális dimenziókban, egy iránytűjét vesztett kalandor, ugyanakkor bölcs és humánus szerző vallomása a megérkezés igényének kísértéséről, a család megtartó erejéről és az ember helyéről és értékéről a természetben és a társadalomban. Ez a lenyűgöző látványvilágú előadás a színészek mellett artistákkal is készül arra, hogy a gyermeknek és felnőttnek azonos érvényű történettel, különleges élményt nyújtson.

Bemutató | 2020. január 17. | Pesti Magyar Színház

Fotó: Juhász Éva

Háttér:

A fantasztikum és az abszurdig fokozódó túlzások szerepe, hogy az emberi valóságban meglévő, de a benne élők részéről észre nem vett torzulásokra felhívja a figyelmet. Az előadás magvát a kalandok érdekessége mellett sokkal inkább a belőlük és általuk megfogalmazódó kérdések és azok tanulsága adja. Miért kezd el valaki törpékről és óriásokról írni? Meddig elfogadható világunkra szemlélődőként tekinteni, ahelyett, hogy a helyünket megtalálva éljük az életünket? Mi a valóban nagyszerű, mi a jelentéktelen, illetve milyen személyek tekinthetők igazi nagyságnak, vagy csupán annak akarnak látszani? A történet arra figyelmeztet, hogy fogalmaink, ítéleteink csupán a saját megszokott nézőpontunkból látszanak egyértelműnek, egy más dimenzióból való szemlélés minden ítéletünket módosíthatja.

Fotó: Juhász Éva

Már 1726-ban, a regény megszületésekor is fő sugallata volt a történetnek, hogy egy minden eddiginél teljesebb megértés és egymásra figyelés volna szükséges ember és ember között. Mára abban a kollektív őrületben élünk, hogy az élet fő mozgató rugója a harc, mindenki – mindenki ellen. Mintha az ember legmélyebb motivációja az lenne, hogy túlélje az életet, és ezért a küzdelemért semmi sem drága neki. Vagy mégis? Csak rajtunk áll, hogy a magunk és környezetünk életében pusztítani vagy teremteni fogunk-e? Az előadást 12 éves kortól ajánljuk!

Fotó: Juhász Éva


SZEREPLŐK és ALKOTÓK
Gulliver: TAKÁCS GÉZA
Thomas, Gulliver kisfia: EPRES MÁRTON, DEÁK DEMETER
Főbb szerepekben: GÁSPÁR KATA, SOLTÉSZ BÖZSE, SZATMÁRI GYÖRGY, TELEKES PÉTER, SZATMÁRI ATTILA, CSIBY GERGELY, HORVÁTH GYULA ANTAL
Közreműködnek továbbá:
A KAPOSVÁRI EGYETEM 5. ÉVES HALLGATÓI, A MAGYAR LÉGTORNÁSZ EGYESÜLET TAGJAI, a PESTI MAGYAR SZÍNIAKADÉMIA NÖVENDÉKEI