Obiectiva Theodora – A Tilos Rádióban Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya rádiójátéka!

2020 január 21. kedd, 9:30

Vasárnap délután öt órától sugározza a Tilos Rádió Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya rádiójátékát, az Obiectiva Theodorát, amelyben a hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus erdélyi magyar színésznőjének, Illyés Kingának az életébe hallgathatunk bele.

A rádiójáték a Securitate általi megfigyelések és lehallgatások anyagaiból állt össze, a dialógusokat változatlan formában meghagyva. Olyan színészek közreműködésével készült, mint Zsótér Sándor, Szilágyi Tibor, Máté Gábor, Trokán Nóra, Hegedűs D. Géza és Sárosdi Lilla. Illyés Kinga a lánya, Török-Illyés Orsolya hangján szólal meg.

A rádiójáték 124 perces, előtte és utána Török-Illyés Orsolyával beszélgetnek a műről.


A rádiójátékról:

lllyés Kinga, mint a hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus színésznője, az erdélyi magyar értelmiség meghatározó alakjai közé tartozott. Marosvásárhelyi otthona a hetvenes években kultikus találkozó- és menedékhely volt. Egy szilveszteri bulit követően a Securitate elrendeli a lakás lehallgatását. Illyés Kinga a „Theodora” fedőnevet kapja a Securitate titkos adatbázisában.

A főbb történetszálak párhuzamosan futnak egymással: „Theodora”, aki ekkor a harmincas éveiben jár, kortárs erdélyi magyar költők verseiből összeállított műsorral készül az országos előadó-művészeti versenyre. A munkafolyamatot nehezíti, hogy az előadás neves, idős rendezője, akinek „Theodora” nagy tisztelője, szerelmével üldözi. Közben férjével, Attilával, az antiszociális íróval, akivel az utóbbi időben nagyon megromlott a viszonya, képtelen megszakítani a kapcsolatot. A férfi öngyilkossággal fenyegetőzik, válásra egyiküknek sincs pénze.

Hajdú Szabolcs, Török-Illés Orsolya / Fotó: Válasz.hu

Különböző futó kapcsolatok után „Theodora” összejön a nála tíz évvel fiatalabb Andrással, aki tanítványa a Színművészeti Egyetemen. Viszonyukat azonban titkolniuk kell, mert amiatt mindkettejüket kirúghatják az egyetemről. „Theodora” terhes lesz. András közönyösen fogadja a hírt, de kitart mellette. A nő férjével, Attilával is közli a tényt, de az apa kilétét nem árulja el. Attila kikészül. A titkosszolgálat elérkezettnek látja az időt, hogy lecsapjon „Theodorára”. Elkészül az intézkedési terv. Megpróbálják megfélemlíteni, zsarolni, beszervezni az ekkor már hét hónapos terhes nőt, aki azonba ellenáll. Újabb intézkedési terv születik. „Theodora” teljes szakmai és magánéleti kompromittálása, nyilvános megszégyenítése, tönkretétele a cél.

rendező: Hajdu Szabolcs
író/szerkesztő: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya
rendezőasszisztens: Réman Zsófia
hangmérnök: Rédly Dénes
gyártásvezető: Lukácsi Zsófia, Teszler Tamás
stúdióvezető: Bőhm Dániel
producer: Herner Dániel

szereplők: Baricz Xénia – KEZELŐ, Borbáth Ottília – VÁRADINÉ, Bársony Dávid – JANI, Csonka Valter – DR. BARTHA, Fodor Tamás – FLOREA SZOLGÁLATI FŐNÖK, Gelányi Bence – ANDRÁS, Gelányi Imre – DR. TELEKI, Hajdu Lujza – MELINDA, Hajdu Szabolcs – KATONA, Hegedűs D. Géza – SECURITATE-ÜGYNÖK, Katona László – ÁRPI, Molnár Enikő – PORTÁS, Máté Gábor – HERCZEG, Németh Kristóf – SZÉKELY FERI, Szabó Domokos – HODOS, Szilágyi Tibor – KOZMA, Sárosdi Lilla – BENEDEK ZSUZSA, Tankó Erika – ASSZISZTENS, Trokán Nóra – JUTKA, Török András – SOÓS ELVTÁRS, Török-Illyés Orsolya – THEODORA, Zsótér Sándor – ATTILA
közreműködő: Szalóczy Pál

A rádiójáték a Médiatanács Cserés Miklós-pályázatának támogatásával, a Magyar Mecenatúra Program keretében jött létre.