Zeami mester és az élet ritmusa – Cseh Dávid  dramaturg előadása a Színészmúzeumban

2020 január 21. kedd, 9:26

A PIM–Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben kerül sor a Székely György Színháztudományi Szabadegyetem doktori hallgatói által tartott tudományos-ismeretterjesztő előadássorozat következő részére 2020 január 24-én 16 órakor a Bajor Gizi Színészmúzeumba.

Cseh Dávid  dramaturg, esztéta (az ELTE BTK Filozófiatudományi DI-Esztétika Doktori Program doktorandusza) Zeami mester és az élet ritmusa – A dzso-ha-kjú elve a hagyományos japán nó-játékban címmel tart elődást.

„Előadásomban a klasszikus japán nó-játékban és más hagyományos japán előadó-művészeti formákban tetten érhető dzso-ha-kjú ritmust fogom bemutatni több példán és Zeami mester szövegein keresztül. 

A dzso-ha-kjú ritmus jellegzetessége, hogy folyamatosan, egyre intenzívebben gyorsul, és egyszerre határozza meg a nó-játék zenéjét, mozgását, terét, drámaszerkezetét, 

sőt az egész napos nó-programok felépítését is. Közösen megvizsgáljuk majd, pontosan hogyan teszi mindezt – és hogy Zeami miért hasonlítja egyenesen az élet ritmusához” – mondja a dramaturg.

Korreferens: Duró Győző dramaturg

A belépés díjtalan.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!