Huszárik Zoltánra emlékeztek a JaSzalonban

2020 január 23. csütörtök, 12:24

A József Attila Színház kiállítótermében ezúttal Huszárik Zoltán grafikáiból nyílt kiállítás.

Huszárik Kata és Gelencsér Gábor / Fotó: Kállai-Tóth Anett / forrás: József Attila Színház

A József Attila Színház beszámolója:

A zseniális rendező tehetséges képzőművész is volt. Illusztrációi, rajzai tovább gondolják, mesélik filmjeinek mondanivalóját. Ennek a rendhagyó kiállításnak kapcsán a januári JaSzalon is egyedi és megismételhetetlen volt, hisz Huszárik Kata Gelencsér Gábor filmesztétával édesapjára emlékezett.

Nagy Anna / Fotó: Kállai-Tóth Anett / forrás: József Attila Színház

Vajon ki lehet-e emelni egyetlen apró momentumot egy olyan rövid, ám intenzív életútból, mint amilyen Huszárik Zoltáné? Vajon mitől időtlenek a filmjei? Az életet vagy az elmúlást hajszolta? Kacérkodott vagy félt a haláltól? Milyen titkokat rejt a Szindbád, ha 49 év múltán is mind a filmkedvelők, mind a szakma szerint a valaha volt legjobb magyar film? Kérdések sora, amelyre Huszárik Kata és Gelencsér Gábor csak találgatni tudták a választ, hisz a rendezőzseni már majd’ negyven éve nincs közöttünk.

Fotó: Kállai-Tóth Anett / forrás: József Attila Színház

Az alig tíz évesen félárva lett Kata halvány, ugyanakkor húsba vágóan élő képe apjáról az állandó válaszkeresésről szól. Vajon milyen apa, nagyapa lenne a 90 éves Huszárik Zoltán? Vajon milyen lenne a Szindbád, ha ma vinné vászonra? Tudott volna valaha is realista alkotást rendezni, vagy a több idősíkban mozgó, a valóságot filozofikus magasságokba repítő elbeszélő mód az egész pályáját jellemezte volna?

Fotó: Kállai-Tóth Anett / forrás: József Attila Színház

A vasárnap esti beszélgetés merengés volt a múlton, kérdések sora egy ismert, ugyanakkor a hozzá legközelebb állók számára is ismeretlen EMBERRŐL, Huszárik Zoltánról. A rendező grafikái a hónap végéig megtekinthetők a József Attila Színház kiállítótermében.